Dodatne korisne informacije

Kako se kontrolirati kod rasprodaje, na što najviše trošimo, trgovački centri kao mjesto zabave, kupnja stvari koje ćemo koristiti samo jednom, pravilo 48 sati za trošenje

Autor: netinfo.hr
Datum: 07.05.2018

Rasprodaje - kako se kontrolirati

Trgovački lanci i razne trgovine nas mame sniženjima, rasprodajama i niskim cijenama i često se dogodi da zapravo kupujemo stvari koje nam uopće ne trebaju. Kupujemo iz nekog straha da ono što je na sniženju nećemo stići kupiti ako to odmah ne kupimo ili će ponestati. Kupujemo također i zato jer je ta roba jednostavno na sniženju. 

Trebamo razmisliti što nam treba i da li nam je to uopće potrebno. Znamo kada su rasprodaje pa bi bilo dobro i uštedjeti prije kako bismo bez grižnje savjesti mogli kupiti neke stvari. Kada dođete na rasprodaju i ugledate nešto što vam se jako sviđa, radije razmislite treba li vam to, hoćete li to koristiti ili nositi, te u kojim situacijama vam je to potrebno. Na taj način ćete uzeti vremena i razmisliti hoćete li dati novce za još jednu majicu koja vam zaista ne treba u ovom trenutku. Kontrolirajte se, recite sami sebi da vam sada to nije toliko potrebno te ćete se vratiti po to, pa ako toga više i ne bude neće vam biti žao. Radije svoj novac stavite na štednju ili potrošite na nešto s redovnom cijenom ali na nešto što vam je zaista potrebno.

Na što najviše trošimo

Trošimo svaki dan, na razne stvari. Potrebne su nam svakakve stvari za život, hrana, odjeća, obuća, te benzin za auto i slične stvari. Skoro pa ni ne prođe jedan dan a da nešto ne potrošimo. Zato i radimo, kako bismo dobili plaću i kako bismo ju mogli trošiti. U troškove ulaze i krediti, režije te razni drugi računi.

Nije toliko teško odgovoriti na pitanje na što najviše trošimo, vrlo je jednostavno. Trošimo najviše na hranu i piće. Svaki dan kupujemo hranu, ako ne za kod kuće, tada svaki dan kupimo gablec na poslu. Kave, razna druga pića zasigurno popijemo u kafiću i to redovito kada se družimo sa prijateljima ili kada idemo na neki sastanak. Definitivno je najveća potrošnja na hranu i piće, a zatim slijedi odjeća, obuća i druge stvari.

Trgovački centri kao mjesto zabave za cijelu obitelj

Kada nemamo baš puno izbora zimi i u hladnije dane tada biramo odlazak u trgovački centar. Nije baš lako biti stalno vani kada je hladno, a pogotovo s malom djecom. Naravno, treba provoditi vrijeme sa obitelji i izvan kuće, izaći na neko druženje i neke aktivnosti koje ne možemo raditi u svome domu. Trgovački centar oduvijek je bilo mjesto gdje su se ljudi skupljali na neko druženje ili zajednički šoping, pa tako i danas.

U trgovačkim centrima možemo pronaći za svakoga ponešto. Sada cijela obitelj ima može naći neku vrstu zabave za sebe, a tamo se može provesti i skoro cijeli dan. Brojni dućani nude svoje proizvode, od odjeće, obuće, namirnica i slično. Postoje i igraonice za djecu, razni restorani, kafići, dok se i u nekim trgovačkim centrima nalaze i kuglane, kina i slična mjesta za zabavu. Kako nemamo puno izbora zimi za zabavu na otvorenom tada biramo odlazak u trgovački centar gdje nam se nude brojne aktivnosti.

Kupovina stvari koje ćemo iskoristiti samo jednom

Niste nikada razmišljali o tome koliko kupujete neke stvari koje koristite jednom ili možda samo par puta. Nakon toga vam te stvari stoje negdje sa strane i skupljaju prašinu, a na kraju nema od njih više nikakve koristi. Promislite malo koliko novca možete uštedjeti ukoliko promijenite te navike kupovanja stvari koje ne koristite.

Bilo da se radi o nekoj odjeći, obući ili slično, nemojte trošiti na to ako mislite to iskoristiti samo jednom. Posudite ako možete ili kupite nešto drugačije što će vam itekako koristiti. Budite oprezni sa svojim novcima, nemojte trošiti na sitnice i slično jer vam to samo smanjuje stanje na računu a zaista je nepotrebno. Potrošite taj novac na neki bolji način ili stavite na štednju za neko putovanje ili nešto slično. 

Savjeti za trošenje - pravilo 48 sati

Ugledali ste nešto što vam se sviđa i to morate odmah imati. Naravno, možete to odmah i kupiti. Što ako vam se kasnije to ipak ne sviđa toliko ili vam ne odgovara kao što ste mislili da će vam odgovarati. Često upadnemo u takvu zamku i kupimo nešto što nam ne treba ili ne možemo iskoristiti.

U tom slučaju postoji pravilo od 48 sati. Kada ugledate nešto što vam se toliko svidjelo da to morate odmah kupiti, tada pričekajte barem dva dana. U slučaju da vam se i dalje to toliko sviđa onda to i kupite. Impulzivna kupnja ponekad može biti dobra, ali ona promišljena je ipak bolja. Nakon dva dana što ste razmišljali o tome i treći dan to kupili, to znači da ste dobro kupili i da će vam to zaista koristiti.