Dodatne korisne informacije

Kako platiti račune, što sa neplaćenim računima i na koji način spremati plaćene račune

Autor: netinfo.hr
Datum: 03.04.2018

Kako platiti račune

Možda ste tek novi platiša pa ne znate sve o plaćanju računa. Gdje ih platiti, u kojim poslovnicama i slično. Naravno, svaki račun koji dobijete možete platiti na pošti. To je najklasičnija opcija. Dalje, plaćate račune na šalterima Fine, banke, a možete platiti i preko internet bankarstva što je jedna od najboljih opcija. 

U pošti, Fini i slično trebate samo predati uplatnice koje će službenik skenirati i naplatiti vam. Zadržite one odreske uplatnica kako biste imali dokaz da ste platili račune ako dođe do neke pogreške. Ukoliko plaćate internet bankarstvom tada morate sami upisati neke podatke o primatelju. Sve podatke možete prepisati sa uplatnice, a i možete provjeriti točnost podataka firme. Kada jedom naučite kako platiti račune vjerujemo kako nikada nećete zaboraviti kako se plaćaju.

Neplaćeni računi

Nemojte gomilati neplaćene račune, to za vas može značiti još samo više troškova. Što duže ne plaćate neki račun tada vam se gomila kamata a s time i sam iznos na računu. Složite kućni budžet, nekako si pomognite kako biste na vrijeme plaćali račune. Ukoliko trebate za početak neku pomoć, probajte sa nekim manjim zajmom ili pozajmicom.

Kamate mogu biti dosta velike ukoliko niste neki račun platili nekoliko mjeseci. Posložite račune po prioritetu, riješite prvo one najbitnije, a zatim rješavajte one druge. Najveći računi su vam najveći prioritet, prvo njih platite. Kada sve riješite, za što će vam možda i trebati nešto vremena, pokušajte se organizirati kako ne biste opet imali neugodnosti sa neplaćenim računima.

Spremanje plaćenih računa

Bitno je svaki mjesec podmiriti sve svoje račune i to, po mogućnosti, na vrijeme. Ponekad nam se dogodi da neke ne uspijemo platiti na vrijeme pa onda plaćamo kamate i imamo nešto veći račun nego u početku. Zbog užurbanog života zaboravljamo na datume u mjesecu pa nije ni čudno da zaboravimo platiti neke račune ili se možda ne sjećamo jesmo li ih platili.

Plaćene račune bi svakako trebalo čuvati. Vrlo je bitno da imamo račune koje smo platili i to barem unazad dvije godine. To nam je dokaz da smo ih platili ukoliko dođe do nekih opomena. Trebali bismo imati neki fascikl ili neku kutiju u kojoj ćemo držati sve plaćene račune. Posložite ih po mjesecima i godinama, tako ćete se lakše snalaziti. Svaki plaćeni račun odmah spremite kako se ne bi zagubio ili kako ga ne biste slučajno bacili.