Dodatne korisne informacije

Rodiljni dopust, trudnoća i posao, kako uskladiti karijeru i obitelj, koje su posljedice posla na privatan život

Autor: netinfo.hr
Datum: 11.05.2018

Rodiljni dopust - štednja

Dobili ste divnu vijest da ćete postati roditelji. Vjerojatno već od prvoga dana počinju neke pripreme za dolazak bebe. Možda ne idete odmah u kupovinu, ali smišljate što ćete sve kupiti, kako ćete urediti sobu ili kutak za novorođenče i kako će sve to izgledati. Sretni ste i sada dolazi samo vrijeme tog lijepog iščekivanja.

Sa rodiljnim dopustom dolaze ipak i neke brige kao što je manja plaća zadnjih šest mjeseci porodiljnog. Nekim roditeljima je zaista teško biti bez povelikog iznosa novca tih šest mjeseci. Treba platiti kredit, režije, a tu je i novi član obitelji. Kako biste prebrodili tih šest mjeseci, počnite odmah štedjeti. Kada saznate da ste trudni, od iduće prve plaće počnite skupljati novac koji će vam biti za tih zadnjih šest mjeseci porodiljnog. Izračunajte koliko biste trebali skupiti i držite se toga plana. 

Trudnoća i posao

Sada se trebate odlučiti kada obavijestiti šefove o svom stanju, da li otići na čuvanje trudnoće, ostati raditi i slične stvari. Sve zapravo ovisi o tome kako se vi osjećate te je li s vašom trudnoćom sve u redu. Tu su isto presudni takvi faktori hoćete li ostati raditi ili ne. 

Svakako ćete sami odlučiti o tome. Ako je vaš posao stresan ili obavljate neke fizičke poslove, tada je u svakom slučaju što prije otvoriti čuvanje trudnoće. Svakako je bolje sačuvati trudnoću u početku nego se izlagati nekim rizicima. Ako pak radite u bolnici ili u laboratoriju i sličnim mjestima, tada možete pokupiti neke prehlade, zaraze te se tu preporučuje otvaranje bolovanja. Vi sami odlučujete što ćete napraviti, danas je ipak užurbaniji život nego prije te donosi puno više stresa. Imate mogućnosti opuštati se u svome domu, pripremati za dolazak bebe, te izbjeći stresne i nepotrebne situacije koje bi mogle i malo naštetiti vašoj trudnoći.

Kako uskladiti karijeru i obitelj

U današnje vrijeme, moderno vrijeme, kada je normalno da i žene rade svaki dan i imaju stalan posao, predstavlja za neke žene pravi izazov. Ukoliko ta žena ima većih planova za svoju karijeru i želi dogurati što dalje, tada mora i dosta raditi te se i više truditi kako bi to postigla. Često ponekad njezina obitelj pati zbog toga, ali postoji rješenje. Dobra organizacija vremena može sve riješiti.

Želite li napredovati na poslu, imati čistu kuću, skuhani ručak i slično tada se trebate dobro organizirati. Ukoliko to ne napravite tada nećete stići pola toga odraditi u cijelome danu. Na poslu vjerojatno i i imate neku organizaciju i tamo sve ide kako treba. Problem je što u popodnevnim satima ne stignete sve što ste zamislili kada dođete kući. Organizirajte svoje vrijeme. Odredite koje dane ćete što raditi, ne morate sve odraditi u jednome danu. Kada stignete kući, vani ostavite svoje probleme na poslu. Posvetite se kuhanju, a poslije provedite vrijeme sa svojom obitelji. Ukoliko imate posla poput peglanja i slično, odredite jedan dan u tjednu kada ćete se posvetiti samo tome. Neke dane, možete ručak skuhati unaprijed, tako ćete imati više vremena za svoju obitelj. angažirajte muža i ostatak obitelji za neke kućanske poslove, neka svi sudjeluju. Razgovarajte sa svima kako biste postigle neke dogovore oko raspodjele kućanskih poslova, ali i o vremenu koje ćete provesti zajedno.

Privatan život i karijera

Gradite karijeru i želite uspjeti u poslovnom svijetu. To je jako dobro za vas bez obzira jeste li muškarac ili žena. Svatko želi napredovati i raditi, pogotovo ako radite posao koji volite i u kojem uživate. Često se neke stvari ne mogu planirati, a neke stvari često i odgađamo kako bismo mogli napredovati u poslovnom smislu.

Ponekad je teško uskladiti privatan život i karijeru, pogotovo ako nam je jedno bitnije od drugoga. naravno, obitelj, tj. privatan život bi nam ipak trebao biti bitniji, ali možemo sve uskladiti. Bitna je organizacija dana. svaki dan isplanirajte što ćete raditi, te koliko ćete raditi, a možete planirati i za tjedan dana unaprijed. Naravno, uvijek morate biti spremni da će se dogoditi neke neočekivane situacije, ali one se rješavaju u hodu. Ako planirate svoje obaveze tada možete planirati i kako ćete provesti svoje slobodno vrijeme, vrijeme sa prijateljima i obitelji. privatan život i karijera mogu se uskladiti da sve funkcionira kako treba, potrebno je samo napraviti dobar plan, a želja i motivacija će nas odvesti do cilja.

Posljedice posla na privatan život

Ono što radite može vas definirati kao osobu. Većinu svoga dana provodite na poslu, sa kolegama, te se nalazite u raznim poslovnim situacijama te sa raznim preprekama, ali i uspjesima. To vas sve određuje kao osobu, a vi sami birate kako ćete se ponašati i kako ćete postupati prema drugima i prema svom radu. 

Posao može imati neke posljedice koje će utjecati na vaš privatan život. I sami ste čuli razne savjete o poslu i privatnom životu, da ne treba nositi posao doma, da treba naći balans između karijere i obitelji i slično. To je sve istina. Možete biti ambiciozni, raditi, ali morate shvatiti da morate uskladiti sve kako bi sve dobro funkcioniralo na poslu i u obitelji. Nosite li posao doma, nećete imati vremena za svoju obitelj, a tu kreće frustracija, svađe, prepirke, odvojenost, a kasnije i veći problemi. Kada je u pitanju privatan život tada se misli i na zdravlje. Previše posla, stresa, nedovoljno odmora može loše utjecati na vaše zdravlje. Karijera vam je bitna i to je dobro, ali balans između posla i privatnog života mora postojati. 

Arhiva