Dodatne korisne informacije

Koje vrste kartica postoje, koji su uvjeti za dobivanje kreditnih kartica, Diners kartice, kako njima plaćati, zašto imati kreditne kartice, te kako dobiti studentsku kreditnu karticu

Autor: netinfo.hr
Datum: 08.05.2018

Koje vrste kartica postoje

Već i sami znate da postoji više vrsta kreditnih kartica. One služe kako bi se odgodilo plaćanje, plaćanje na rate, te plaćanje u trenucima kada nemamo gotovine. Danas vjerojatno ne postoji osoba koja nema ni jednu kreditnu karticu, a vjerojatno ih je puno koji ih imaju i po nekoliko. Sami birate koje kartice želite i to sve prema svojim mogućnostima i željama.

Vrste kartica:

Debitna kartica - ove vrste kartica su besplatne, njihovo korištenje ne zahtjeva kamate niti naknade. Troši se samo onoliko koliko ima na računu, a sami možete uplaćivati iznose koje želite.

Gotovinske kartice - sa ovom karticom možemo podizati gotovinu sa blagajna ili bankomata.

Revolving kreditne kartice - služe za plaćanje i dizanje gotovine, ali u obliku kredita. Na kartici postoji određeni limit koji klijent može koristiti, a ako ne želi odmah podmiriti dugove plaća kamate na potrošeni kredit. Svaki mjesec dužan je onda uplaćivati oko 5 do 10% potrošenog kredita.

Prepaid kartice - na ove kartice klijent uplaćuje određeni iznos te troši koliko ima novaca na toj kartici. Bezgotovinska je kartica te nije vezana uz kreditne ili debitne kartice.

Charge kreditne kartice - iznos koji ste potrošili ovaj mjesec morate u cjelosti otplatiti idući mjesec.

Co-branding kartica - poslovna kartica gdje korisnik za svaku transkaciju bude nagrađen raznim drugim pogodnostima, popusti, pokloni i slično.

Koji su uvjeti za kreditnu karticu

Svaka banka nudi kreditne kartice. One dobro dođu kada nam ponestane gotovine, te služe nešto kao kredit koji se svaki mjesec otplaćuje te se taj uplaćeni iznos vraća kao ponovo raspoloživi iznos na kartici. Kako bismo dobili kreditnu karticu tada moramo ispunjavati neke određene uvjete koje svaka banka traži.

Banke nude uvjete za dobivanje kreditnih kartica kako bi se na neki način osigurala da će iznosi na karticama biti otplaćivani na vrijeme. Traži se, u većini slučajeva da osoba koja traži kreditnu karticu, bude zaposlen na neodređeno, što je sigurnost banci. Također, traži se i da je osoba klijent banke duže od par mjeseci te da na račun koji ima u banci redovito prima plaću. Na dobivenu karticu određuje se datum dospijeća, tj. datum u mjesecu do kojeg se mora uplatiti rata kartice. Banka određuje limit potrošnje na kreditnoj kartici i to ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta banke. Također, taj se limit potrošnje s vremenom može i povećavati. 

Uvjeti za Diners karticu

Kreditne kartice danas imaju gotovo svi i to možda po nekoliko različitih kartica. One dobro dođu kada nam ponestane gotovine te kako bismo odgodili plaćanje za slijedeći mjesec. Karticama možemo plaćati na svim prodajnim mjestima, a uz njih možda i imamo neke određene pogodnosti. Kartice možemo zatražiti u bilo kojoj banci ili preko interneta. Za sve kartice potrebno je ispuniti i neke određene uvjete pa tako i za Diners karticu.

Uvjeti za dobivanje Diners kartice određeni su u svakoj banci i prema njihovim pravilima. Potrebno je ispuniti zahtjev za izdavanje kartice, navesti sve tražene podatke te dostaviti i dokumentaciju, fotokopiranu osobnu iskaznicu ili putovnicu, zaposlenici dostavljaju zadnju platnu listu, a mogu i na samom zahtjevu dati poslodavcu da ispuni neke podatke u tu svrhu. Za vlasnike obrta prilaže se BON2 koji nije stariji od 15 dana ili uvjerenje o zaduženje ili rješenje o razrezu poreza za proteklo obračunsko razdoblje, presliku obrtnice. Umirovljenici također mogu zatražiti Diner karticu, a moraju priložiti zadnji odrezak mirovine, honorarci moraju priložiti fotokopiju ugovora o djelu te potvrdu od banke da imaju redovita primanja zadnjih šest mjeseci. Zahtjev za izdavanje Diners kartice može biti prihvaćen ali i odbijen.

Zašto imati kreditne kartice - mane i prednosti

U današnje vrijeme je gotovo nemoguće ne imati barem jednu kreditnu karticu. Uz pomoć kreditne kartice možemo plaćati na skoro svim prodajnim mjestima koja to i nude. Kartično plaćanje je toliko popularno da je prava rijetkost da netko nema kreditnu karticu. Svatko ju može zatražiti u poslovnici svoje banke ili u kartičnoj kući. 

Kreditne kartice su poželjne ukoliko želite plaćati nešto na rate ili odgoditi plaćanje na idući mjesec. Bitno je znati kako koja kreditna kartica funkcionira, te koji su uvjeti kada ju počnemo koristiti. Na kreditne kartice plaćamo svaki mjesec određenu visinu kamate i to nam se svaki mjesec skida sa kreditne kartice. Kod nekih plaćamo mjesečno ratu do 10% od ukupnog iznosa, a kod nekih slijedeći mjesec moramo pokriti cijeli potrošeni iznos sa kreditne kartice. Jednom kada uzmemo kreditnu karticu i potrošimo određeni iznos, tada je ponekad i teško vratiti se na nulu jer svaki mjesec nam možda baš taj iznos koji smo uplatili na kreditnu karticu nedostaje pa ponovo potrošimo taj isti iznos. Iako je kreditna kartica dobra opcija kada plaćamo nešto na rate ili imamo odgodu plaćanja, tako ima i svoje mane poput kamata i duga koji je teško vratiti. naravno, sve je moguće otplatiti, potrebno je samo malo discipline.

Kartice kao omiljeno sredstvo plaćanja

Kreditne kartice su svakako dobar način plaćanja kada nemamo mogućnost plaćanja gotovinom ili možda kada želimo plaćati na više rata. Na taj način si pomažemo nekako olakšati neke troškove, te imamo možda više novca za neke druge stvari.

Svatko može zatražiti svoju kreditnu u poslovnici svoje banke. Naravno, za kreditnu karticu trebate imati i neke uvjete kako biste ju mogli dobiti. Trebate biti zaposleni, za neke kreditne kartice biste trebali biti zaposleni i duže od šest mjeseci i primati redovito plaću. Neke banke zahtjevaju i da ste njihov klijent nekoliko mjeseci ili čak godinu dana kako biste ostvarili pravo na kreditnu karticu. U svakom slučaju, provjerite koji su točno uvjeti za dobivanje kreditne kartice jer ovakva vrsta plaćanja je zaista najpopularnija i uvelike olakšava kućni budžet.

Plaćanje kreditnim karticama

Niste u mogućnosti uvijek platiti gotovinom, tada se služite kreditnim karticama. Ono što je pozitivno kod kreditnih kartica je to što u većini slučajeva možemo plaćati na rate. Kupujemo li neke veće stvari, poput namještaja, većih kućanskih aparata, tada je lakše platiti na rate putem kreditne kartice nego u cijelosti sa gotovinom.

Gotovina nam uvijek treba, pa je dobro ponekad se služiti karticom. Također, ako nismo u mogućnosti doći do gotovine tada nam kreditna kartica puno znači. Račun za kreditnu karticu dolazi svaki mjesec, kod nekih moramo u cijelosti podmiriti dug koji smo potrošili, a kod nekih plaćamo račun u iznosu od 5 ili 10% od ukupnog potrošenog iznosa. Kada platimo račun, na raspolaganju nam je opet taj isti iznos. Sve ovisi o kakvoj se kartici radi.

Kreditne kartice za studente

Svaki redoviti ili izvanredni student može zatražiti svoju kreditnu karticu i to od samog početka studiranja. Kreditne kartice za studente su odličan izbor najviše za one studente koji stalno putuju ili studiraju u nekom drugom gradu te su se morali preseliti radi fakulteta. Vrlo je lako ostati bez gotovine, a kreditna je kartica u tom slučaju pravo rješenje.

U svakoj poslovnici banke može se zatražiti kreditna kartica za studente ispunjavanjem zahtjeva. Taj zahtjev treba biti potpisan i imati suglasnost roditelja ili skrbnika, te uz to treba priložiti i potvrdu o zaposlenju samog roditelja ili skrbnika. Limit potrošnje na kreditnoj kartici određuju roditelj ili skrbnik. Kreditna kartica za studente može se koristiti za plaćanje odjednom ili na rate bez naknada i kamata. Također se može birati kartica, tj. određuju se uvjeti koji najbolje odgovaraju samom studentu. Ovo je također i dobar način kako bi se studenti naučili raspolagati novcem i budžetom koji imaju na mjesečnoj bazi.