Dodatne korisne informacije

Mali troškovi i njihova opasnost, kako s malim prihodima, koji su nepotrebni troškovi, koje zamke oduzimaju novac, te tko su šopingholičari

Autor: netinfo.hr
Datum: 03.04.2018

Mali troškovi i njihova opasnost

Možda niste svjesni toga, ali dosta često potrošimo svoj novac na neke sitnice. To su mali troškovi koji mogu biti toliko česti da naš kućni budžet zbog toga pati. Možda vam se ponekad čini kako su to mali troškovi pa ne obraćate toliko pažnju na te stvari. Ipak, mali troškovi može značiti i veliku opasnost za vaš novčanik pa stoga pripazite.

Često se dogodi da kroz dan potrošimo na razne sitnice, to mogu biti neke stvari koje kupimo na kiosku ili lokalnom dućanu, pa možda uz to kupimo i još koju sitnicu. Tako nešto može se znatno skupiti kroz tjedan i mjesec pa se možemo i iznenaditi koliko nas to sve košta na kraju mjeseca. Vrlo je bitno pratiti na što trošimo, a onda ćemo na kraju mjeseca vidjeti je li nam to uistinu sve potrebno ili možemo nešto i uštedjeti te i promijeniti svoje navike. 

Zamke koje vam oduzimaju novac

Svakome se dogodi u nekom periodu da je u financijskim problemima, što većim ili manjim. Naiđu neočekivani troškovi poput kvara na autu ili nekog kvara u kući koje moramo odmah i hitno popravljati, a za koje, naravno, dobijemo račun koji moramo podmiriti i to odmah. Ipak, s druge strane, postoje neke zamke u koje sami upadamo te trošimo više nego što bismo trebali. To možemo i promijeniti.

Svaki dan od ponedjeljka do petka idemo na posao i tamo provodimo većinu dana, naravno, trebamo nešto i pojesti. Poznato je da većinom muškarci troše svaki dan na gablec dok neke žene ipak uzimaju hranu od kuće, ručak od prethodnog dana i slično. To je daleko jeftinije. Ako vam je ostalo ručka, ponesite ga na posao, nećete bacati hranu, pojesti ćete nešto kuhano i pritom uštediti. Pripazite na online kupovinu, tu mogu biti neke zamke poput velike cijene dostave. Radije provedite više vremena surfajući kako biste pronašli isti proizvod po nižoj cijeni jer ćete ga sigurno pronaći. Razni popusti po trgovinama djeluju na vas psihološki, ako to sada ne kupite jer je jeftino, možda više nećete naići na to. Ako vam nešto ne treba, nemojte to kupovati, neka vam to postane pravilo. Zadržali ste se duže vani i pomalo ste gladni, ali ćete uskoro doma, nemojte se prepustiti brzoj hrani koja će vas koštati, radije krenite svojoj kući i uživajte u ručku ili večeri s obitelji. Nećete potrošiti ni kune, a biti ćete zadovoljniji.

Kupovina beskorisnih stvari

Vjerojatno ste i sami više puta upali u zamku kupovine beskorisnih stvari. To je vrlo česta pojava. Nemamo ponekad kontrolu nad svojim troškovima pa kupujemo razne stvari koje nam trebaju ali i koje nam ne trebaju. Punimo svoj dom raznim stvarima koje kasnije uopće ne koristimo, a to je zapravo bacanje novca i to vašeg novca.Trebate se zapitati koliko ste puta tako nešto napravili i kasnije požalili. Neka vas ta misao vodi kada slijedeći puta otiđete u kupovinu.

Privlače nas razne akcije, dobre ponude, sniženja pa radi toga i kupujemo neke stavri koje nam ne trebaju jer su jednostavno na sniženju. Možda biste mogli gledati na ovaj način, novac koji biste dali za proizvod koji vam neće koristiti možete dati za nešto što si stvarno želite i što vam u konačnici treba. Nemojte trošiti svoj novac a da kasnije ne znate na što ste ga potrošili, a pogotovo ako ga trošite na stvari koje vam ne trebaju.

Tko su šopingholičari

Često su to osamljeni, nezreli i socijalno neprilagođeni ljudi. Poremećaj se može razviti i uslijed okolnosti u kojima osoba odrasta, a to je najčešće deficitarno i nedovoljno poticajno obiteljsko okruženje, u kojem nedostaje pažnje i ljubavi, što se u odrasloj dobi prividno nadomješta kupnjom i posjedovanjem materijalnih dobara. Smatra se da uobičajeno, svakodnevno kupovanje prelazi u bolest kada se pretvori u stalnu psihičku potrebu i pritisak, te preraste financijske mogućnosti. Osobe koje pate od tog poremećaja prelaze kreditni limit, zadužuju se, a nerijetko i kradu.

Sociolozi tvrde da današnja društvena sredina putem medija potiče konzumerističko ponašanje. Ljudska vrijednost u sve većoj mjeri procjenjuje se materijalnim dobrima kao što su stan, kuća, auto, a status postiže kupovinom luksuzne robe, brandova, nakita i sl. Često se dešava da šopingholičar/ka kupi proizvod koji joj ne treba, ali je na "akciji", a nakon kupovine osjeća ispraznost ili očaj zbog potrošenog novca, te nerijetko i sakrije kupljenu robu, ili laže o pravoj cijeni. Upravo financijske posljedice, dugovi na karticama i minus na računu navedu osobu da potraži stručnu pomoć, a često je porodica potakne na liječenje. Osim financijskih problema  u koje šopingholičar zapada, čime ugrožava materijalnu stabilnost obitelji, ovisničko ponašanje negativno utječe na bliske odnose, osoba zapletena u vlastitu mrežu sve se više otuđuje od okoline, nije se u stanju adekvatno posvetiti obitelji, te dolazi do pucanja brakova i drugih teških dramatičnih ishoda. Kao i kod svih drugih vrsta ovisnosti, važno je da osoba prvo prizna da ima problem i da je spremna nešto učiniti po tom pitanju. Liječenje se provodi kao i kod drugih vrsta ovisnosti psihoterapijom, rjeđe medikamentima, a postoji i sve više grupa za samopomoć. 

Koji su nepotrebni troškovi

Svakodnevne navike, kojih nismo uvijek ni svjesni, mogu opteretiti kućni budžet. Jedan od načina kako poboljšati financijsko stanje analiza je i rezanje mjesečnih troškova. Nakon analize mjesečnih izdataka (kroz period od nekoliko mjeseci) kućanstva može se uočiti koje su to aktivnosti koje ne pripadaju kontroliranoj potrošnji, a bez kojih se zapravo možemo živjeti. Pretplata na kabelske programe može znatno opteretiti kućni budžet, posebice uzmemo li u obzir širinu ponude programskih paketa koji se trenutno nude na tržištu, njihove cijene i mogućnosti kombiniranja. Shvatit ćemo da nam uz poslovne i dnevne obaveze ostaje malo ili nimalo vremena za opušteno gledanje televizije. Cijena i nedostatak vremena dva su ključna faktora koji idu u korist otkazivanja pretplate. 

Kućni budžet može biti opterećen i neplaniranim kupovinama. Mogućnosti poput online trgovina i internetska prodaja, gdje se artikli mogu naći po znatno nižim cijenama, na kraju mjeseca stvore prilične troškove. Paleta proizvoda koji služe za uljepšavanje vjerojatno je beskonačna, ali pokušajte se fokusirati na ono što vam zaista treba. Došlo je do prave 'pomame' za najnovijim mobitelima poznatih proizvođača, pa se često događa da nove proizvode kupujemo radi trenda, a ne zato što naš "stari" uređaj nije više ispravan. Ovdje možete uštedjeti možda i tisuće kuna, s obzirom na današnje cijene tehnoloških novosti. Proučite unaprijed ponudu hotela ako idete na neki izlet, i ne morate prihvatiti baš prvu ponudu neke agencije. Postoje sigurno solidni smještaji po povoljnijoj cijeni u gradu koji posjećujete.

Mali prihodi - i s njima se može

Dosta ljudi se muči sa malim prihodima. Tu je problem nezaposlenosti, male plaće, a možda i netko u obitelji ne radi pa se svodi samo na jednu plaću i slično. naravno, mali prihodi nose sa sobom i neke prilagodbe pa i žrtve, ne možemo si dosta toga priuštiti pa možda niti neke uobičajene stvari. 

Moramo se dosta prilagođavati kada imamo male prihode. svakako moramo dobro paziti na budžet koji imamo, moramo dobro rasporediti svoj novac te prvo platiti obaveze koje ne možemo odgoditi. Ono što ostane treba rasporediti na hranu i na svakodnevne potrepštine. Raspolažete li s malo prihoda pametno vjerojatno možete i nešto uštedjeti. Dobro isplaniran proračun za kućanstvo znači da se i sa malo prihoda može. Ono što si ne možete priuštiti izbacite iz potrošnje, svedite svoje troškove na minimum dok se situacija ne popravi.

 

Arhiva