Dodatne korisne informacije

Prijeti vam otkaz - što poduzeti, kako se nositi sa otkazom, utječu li godine staža na otkaz, koji su razlozi da date otkaz te kako to napraviti

Autor: netinfo.hr
Datum: 10.05.2018

Prijeti vam otkaz - što poduzeti

Otkaz je jedan od najvećih izvora stresa u ljudskom životu. Ostanak bez posla, bilo da je došao „iz vedra neba“, ili je bio očekivan, predstavlja izuzeto neugodnu situaciju koja ugrožava našu osnovnu egzistenciju.

Ukoliko naslućujete otkaz, nemojte sjediti skršenih ruku i čekati da se nađete na burzi rada. Ne ignorirajte znakove koji upućuju da ćete baš vi ostati bez posla. Najčešći znakovi su nezadovoljstvo poslodavca vašim radom, koje vam iskazuje usmenim ili pisanim upozorenjima za vaše propuste ili financijsko stanje samog poslodavca, koje upućuje na probleme u tvrtki koji će rezultirati masovnim otkazima. Neovisno o tome prijeti li vam otkaz ili ne, preporuča se imati ušteđevine koja će pokrivati barem vaše tromjesečne troškove. Obnovite svoj životopis i pratite oglase za posao. Šaljite životopis i onim tvrtkama koje nemaju otvorene oglase za radna mjesta kako bi vas imali u bazi te zvali po potrebi. Unutar svoje socijalne mreže proširite informaciju da tražite posao. Razmislite o pokretanju vlastitog posla.

Kako se nositi sa otkazom

Dan vam baš i nije prošao dobro jer ste danas dobili otkaz. Vrlo neugodna situacija za vas, pa i za poslodavca ako nije imao drugoga izbora. Otkaz može značiti puno toga, višak radnika, istek ugovora ili vaše radno mjesto više nije potrebno. U svakom slučaju, prvi šok kod dobivanja otkaza morate brzo proći. Prihvatite ga dostojno i krenite dalje.

Iako šok može biti dosta velik zbog otkaza ukoliko niste ni najmanje očekivali ovakav ishod, morate što prije krenuti dalje. Kada dobijete otkaz pokušajte ostati što smireniji, ukoliko ne znate što reći u tom trenutku, radije uzmite par trenutaka da dođete k sebi pa onda recite što mislite. Možete i pitati gdje ste pogriješili, ukoliko ne znate zašto ste dobili otkaz, a tu pogrešku možete ispraviti na drugom poslu. Ostanite u dobrim odnosima s poslodavcem, to vam može biti vrlo pozitivno za drugi posao i eventualne preporuke. Možda se nećete odmah slijedeći dan baciti na traženje drugog posla, ali nemojte čekati predugo, za par dana biste ipak trebali krenuti kako biste što prije našli drugi posao. neka vas otkaz ne obeshrabri. Koji god razlog bio otkaza, naći ćete drugi posao, trebate samo vjerovati u sebe i svoje sposobnosti te krenuti dalje. 

Godine staža - utječu li na mogućnost otkaza

Radite li dugi niz godina u određenoj firmi ili ste mijenjali posao više puta tokom godina to ne mora značiti da ćete vi u nekim situacijama biti zaštićeni od otkaza. Radni staž se broji u godinama, neovisno o tome jeste li u jednoj firmi godinama ili ste više puta mijenjali radno mjesto, bitna ja prijava kod poslodavca. 

Bilo koja firma može raditi dobro godinama i onda upasti u neke probleme gdje mora otpuštati radnike. Samo zato jer tamo radite već dugi niz godina vam ne daje sigurnost od otkaza. Može se dogoditi da vam firma uruči i par godina prije mirovine, ali opet, Zakon vas štiti na neki način da što duže radite to vam je duži otkazni rok. Naravno, to ne mora značiti da se morate početi bojati za svoj posao ukoliko firma dođe u neke probleme, ipak, dosta firmi cijeni svoje dugogodišnje radnike. 

Koji su razlozi da date otkaz

Razmišljate već duže vremena da date otkaz. Nije lako donijeti takvu odluku jer postoji puno faktora koji vas u tome mogu spriječiti. Date li otkaz nećete više imati nikakvih prihoda jer davanjem otkaza nemate prava na isplatu od strane burze, a to je jedan veliki problem. Gubitak jedne plaće u kućanstvu jako puno znači pa čak i ona najmanja plaća. 

Razlozi zbog kojih biste mogli dati otkaz su zasigurno pronalazak drugog posla. Niste bili zadovoljni ovim trenutnim poslom te ste odlučili potražiti drugi. Pokretanje samostalnog posla je jako dobra razlog. Želite raditi za sebe i dugo ste se za to pripremali, a sada je došao pravi trenutak kada napokon to možete i ostvariti. Tu je također otkaz radi preseljenja. Odlučili ste se preseliti u drugi grad i jedina vam je opcija dati otkaz. Postoji još dosta razloga za davanje otkaza, ali vi sami znate što je najbolje za vas i u kojem trenutku.

Kako dati otkaz

Želite dati otkaz jer ste nezadovoljni na poslu, niska plaća ili nešto slično. Možda ste našli novi posao ili želite pokrenuti vlastiti posao. Kako god bilo, za davanje otkaza se ipak treba nekako pripremiti. Ipak, dajete otkaz i kada ga jednom uručite svom poslodavcu, tada više nema povratka. 

Ako dajete otkaz jer ste nezadovoljni sa plaćom ili uvjetima na poslu, tada morate vidjeti može li to vaša financijska situacija podnijeti. Nije lako ostati i bez manje plaće koju ste do sada dobivali. Možda ćete nakon otkaza morati srezati neke svoje troškove, pripaziti koliko trošite kako biste lakše podnijeli taj gubitak. Raspitajte se kod prijatelja, poznanika pa i obitelji za neki novi posao. Možda netko dobije informaciju za nove mogućnosti. Ukoliko niste našli novi posao a dajete otkaz, pripremite životopis i odmah se bacite na traženje novoga posla. Prije svega, još jednom dobro razmislite jer to je uvijek dobar savjet. Također, raspitajte se i informirajte koliko biste trebali odraditi otkazni rok po zakonu, a i to se dogovara sa poslodavcem. Pokušajte dati otkaz smireno, radije se potrudite da vaš odnos završi u dobrim uvjetima sa budućim bivšim poslodavcem jer vam i to može otvoriti neka druga vrata.