Dodatne korisne informacije

Kako uštedjeti novac na hrani, kuponi za popust, planiranje unaprijed za bolji kućni budžet, pametno kupovanje namirnica, tjedni plan troškova za namirnice, bacanje namirnica je isto kao i bacanje nov

Autor: netinfo.hr
Datum: 07.05.2018

Kako uštedjeti na hrani

Štednja na hrani ne znači odmah da ćete biti gladni i da ćete manje jesti, već da ćete hranu manje bacati, pojesti sve što kupite i da ćete pritom i uštedjeti. Neka vas ne brine ako ste sada trenutno u situaciji kada vas muče financijski problemi i ne znate kako izaći na kraj s njima, možete još uvijek svoju situaciju promijeniti na bolje.

Na hranu mjesečno potrošimo dosta novaca i to možda čak i više nego na režije. Jesti moramo, ali to ne znači da zato moramo spajati kraj s krajem. Pokušajte organizirati svoju kuhinju, pregledajte sve namirnice kako biste znali rokove trajanja, što još imate za potrošiti, te kako biste u konačnici trošili i ono što vam stoji već neko vrijeme a nije se pokvarilo. Prije nego kupujete novo, potrošite namirnice koje imate kod kuće. Tada kada potrošite zapišite na popis za kupovinu što trebate kupiti. Meso je dosta skupo, pokušajte ga jesti možda manje, jedite nešto bez mesa svaki drugi ili treći dan, to je zdravo ali i jeftinije. Ono što ne pojedete za ručak, ostavite za kasnije ili ponesite slijedeći dan na posao. Skuhana hrana se također može i zamrznuti, pa iskoristite i tu opcija kako ne biste bacali hranu. Kupujte na akciji i one proizvode koji vam se isplate kupiti u većim pakiranjima jer na taj način obično štedite. Kalkulirajte, zbrajajte koliko ste potrošili prije nego odete na blagajnu, također možete uzeti sa sobom samo onoliko novaca koliko ste u mogućnosti potrošiti kako biste se naučili kontrolirati. Uštediti ćete na hrani, ali nećete biti gladni već zadovoljni i sretni što hranu više ne bacate, a pritom štedite.

Kako uštedjeti novac na hrani

Svaki dan moramo jesti i to je nešto normalno. Naravno, hranu kupujemo ali su troškovi hrane sve veći jer hrana stalno poskupljuje. Na svemu se može uštedjeti pa tako i na hrani. Prilikom uštede na hrani ne moramo biti gladni niti se odricati nekih stvari, ali bi bilo dobro ipak pripaziti na što trošimo te postoji li način koji bi nam mogao pomoći da uštedimo novac na hrani. 

Ušteda novca na hrani i nije toliko komplicirana. Prvo što trebate napraviti je provjeriti koje sve namirnice već imate kod kuće. Odredite što možete kuhati tokom tjedna kako biste te namirnice potrošili. Nemojte kupovati prije nego potrošite nešto. Isplanirajte kroz tjedan što biste kuhali i napravite popis koje vam namirnice za to trebaju. Kupite samo ono s popisa. Ostane li vam nešto od ručka, pojedite za večeru, zamrznite ili uzmite slijedeći dan na posao kao gablec. Na taj način nećete bacati hranu. Pratite akcije, one proizvode koje kupujete uvijek ćete naći na nekim akcijama. Isto tako, proizvodi trgovačkih lanaca često su jeftinije od nekih poznatih marki, ali razlike u kvaliteti gotovo i nema. Za proizvode koje često kupujete više se isplati kupovati u većim pakiranjima. Provjerite cijene i uvjerite se sami. Ono možda najvažnije je da ne idete u kupovinu gladni, tada trošite najviše novaca. Uvijek nosite sa sobom popis namirnica koje trebate kupiti i držite se toga. Na kraju mjeseca ćete vidjeti veliku razliku. Uštedjeti novac na hrani ne znači biti gladan već pametno raspolagati s novcima.

Kuponi za popust

Kupujemo svaki dan, na razne stvari, a najviše na hranu i piće. Kroz dan obiđemo sigurno više prodajnih mjesta, benzinske postaje, razni dućani, pekare, kiosci i to su sva prodajna mjesta na kojima možemo kupiti razne stvari. Možda nismo niti svjesni koliko zapravo potrošimo svaki dan na tim različitim mjestima jer vjerojatno to ne pratimo. Brz obzira na to uvijek možemo na neki način uštedjeti.

Razni dućani uvijek pripremaju neke akcije i sniženja, a popust možete dobiti i putem raznih kupona. Neki dućani imaju knjižice s kuponima gdje možete izabrati različite proizvode i uz predočenje kupona možete na njih dobiti određeni popust. To se itekako isplati jer mogu biti jako dobri popusti. Pogledajte malo po dućanima u kojima kupujete postoje li knjižice s kuponima ili nešto slično tome pa iskoristite te pogodnosti.

Planirajte unaprijed za bolji kućni budžet

Čuli ste sigurno da treba štedjeti, te da treba trošiti samo onoliko koliko zaradite. Naravno, to je točno, ali je ponekad to malo i teško. Životni troškovi su sve veći pa je teško ne imati kredite, kreditne kartice i minuse na tekućem računu. Ipak, možemo si nekako pomoći kako bismo si ipak olakšali upravljanje novcem iz mjeseca u mjesec.

Planiranje je ključ svega. Ono što planirate potrošite zapišite. Rasporedite financije na režije i na one troškove koje morate podmiriti, a zatim odredite koliko ćete novca potrošiti za neke poklone, slavlja ili možda da sami sebi nešto priuštite. Držite se svog plana, ako planirate unaprijed tada će vam biti lakše podnijeti cijeli mjesec do slijedeće plaće, a i bit ćete napokon bez stresnih situacija kada se približava datum za plaću a vi zbrajate zadnje kune u novčaniku. Probajte, mogli biste se jedan mjesec ugodno iznenaditi.

Kako pametno kupovati namirnice

Namirnice kupujemo svaki dan, ne prođe niti jedan dan a da nismo nešto kupili, od kruha, mlijeka ili do nekih većih stvari. Često nam nešto kod kuće zatreba za ručak pa uz to kupimo i neke namirnice koje nam zapravo ne trebaju, ali svejedno se nađu u našim kupovnim kolicima. 

Prvo i osnovno pravilo kod kupnje namirnica je da nikada ne idete u kupovinu gladni. Na taj način možete samo povećati vaš račun. Napravite popis onoga što morate kupiti, prije popisa provjerite koliko vam je i čega ostalo kako ne biste namirnice gomilali što je zaista nepotrebno. Kupujte ono što vam je zaista potrebno, a za to biste mogli i napraviti tjedni meni onoga što ćete kuhati i jesti kako bi kupili samo potrebne namirnice. Kada dođete u trgovinu, slijedite popis i nemojte se zaustavljati, kada dođete do kraja popisa samo se zaputite na blagajnu. Nemojte nasjedati na one trikove trgovaca Kupi dva i platiš jedan i slično, tako nešto će vam se isplatiti jedino ako to često koristite i ako ćete to potrošiti u nekom kratkom roku kako vam ti proizvodi ne bi dugo stajali. Par trikova je potrebno kako biste pametno kupovali i štedili svoj novac.

Napravite tjedni plan troškova za namirnice

Možda niste svjesni toga, ali svaki puta kada odete u dućan po osnovne namirnice izađete van s punim vrećicama. Često kupujemo stvari koje nam nisu potrebne, čak dođemo do toga da bacamo hranu jer ju nismo stigli pojesti, a istekao joj je rok trajanja. Nemojte si to dopustiti, napravite neku reorganizaciju. Sačuvajte svoj novac za neke bolje stvari u kojima ćete sigurno uživati.

Dućan je za većinu ljudi obavezan skoro svaki dan. Obično se nakon posla zaputimo u dućan po namirnice za ručak ali ne kupimo samo to, često kupimo nešto neplanski. Kako bismo to izbjegli tada moramo imati neki plan, tj. popis. Svaki tjedan napravite plan troškova za namirnice. Isplanirajte što ćete kuhati kroz tjedan te što vam je sve potrebno. U dućan otiđite jednom tjedno i kupite namirnice s popisa. Na taj način nećete ići u dućan skoro svaki dan i nećete trošiti novac na nepotrebne stvari.

Bacanje namirnica je bacanje novca

Skoro svaki dan idemo u dućan po nove namirnice koje nam trebaju. Ukoliko sa sobom ne nosimo popis onoga što trebamo kupiti tako često kupimo i stvari koje nam možda ne trebaju ili su nas privukle akcijom, izgledom ili smo se zaželjeli te određene hrane. Naravno, kupovanje takvih namirnica nas može dosta koštati, ali kasnije pa bismo o tome trebali razmišljati. 

Kupujete li bez popisa i to često tada zasigurno često kupujete namirnice koje možda ni ne stignete pojesti. U tom slučaju namirnice se pokvare, istekne rok trajanja, a na kraju završe u kanti za smeće. Na taj način bacate svoj novac jer ste te namirnice kupili i potom ih bacili. Razmislite koliko biste mogli uštedjeti ili kupiti nešto drugo za taj novac. Pametno je uvijek imati popis sa sobom i kupiti samo ono što je potrebno i što ćete brzo i iskoristiti kako se bi našli u situaciji da bacate namirnice a tako i svoj novac.