Dodatne korisne informacije

Obavite sve obveze na putu s posla i uštedite na benzinu, kava kod kuće prije posla, biciklom na posao, troškovi automobila

Autor: netinfo.hr
Datum: 10.05.2018

Obavite sve obveze na putu s posla i uštedite na benzinu

Ponekad jednostavno ne znamo kako bismo uštedjeli, tj. na čemu bismo uštedjeli. Možda vam je teško odabrati na čemu biste uštedjeli, gdje biste možda smanjili potrošnju i slično. Trebate samo malo razmisliti o svom danu. Gdje se sve krećete, gdje idete, koje imate obaveze pa ćete i vidjeti na što najviše trošite. 

To može biti hrana, piće, ali i benzin. Provodite li vrijeme u autu ujutro do posla i popodne od posla do doma, a između još obavljajte neke obaveze, tada razmislite kako biste mogli uštedjeti na benzinu. Pokušajte na putu kući obaviti sve što trebate. Malo razgledajte što sve imate na putu kući, možda dućan u koji trebate ići, ljekarna, pekarna, kiosk, možda i sama benzinska. Obavite sve usput. Stanite putem i obavite sve što trebate tako što nećete silaziti s rute koju inače vozite kada se vraćate s posla. Tako ćete uštedjeti na benzinu. Voziti ćete se isto svaki dan, a nećete lutati po ulicama i ići s jednog kraja na drugi. Ako ste u toj mogućnosti, obavite što više možete tako da vam bude usput na putu kući.

Kava kod kuće prije posla

Ujutro kada se probudimo prije posla imamo svoj neki ritual. Netko možda doručkuje, popije kavu, spremi se i kreće na posao. Netko se vjerojatno spremi za 10 minuta i kreće iz svog doma na posao. Danas je moguće kupiti kavu za van svugdje, pa i na kiosku. Možda imate tu naviku, piti kavu dok idete na posao. 

Svaki dan kava za van ujutro, pa možda na poslu, pa poslije posla, nakupi se kava, a i novca. Kroz mjesec dana možete dosta uštedjeti ako smanjite kave vani. Ustanite se možda desetak minuta ranije i popijte kavu kod kuće, a ono što bi dali za kavu vani stavite na stranu. Vidjet ćete nakon mjesec dana koliko ste uštedjeli. Na taj način ćete uštedjeti, ali je i gušt popiti kavu prije posla kod kuće.

Biciklom na posao

Danas se vrlo često priča o raznim uštedama, na režijama, u kućanstvu, u nekakvoj potrošnji i slično. Nešto možemo bez problema primijeniti kako bismo uštedjeli, dok neke stvari nam baš i ne polaze za rukom. Sve je to normalno, za neke nove navike treba vremena, a i puno volje kako bi sve doveli u red. 

Ušteda goriva je moguća, treba samo pripaziti na neke stvari, poput redovitog servisa, smanjiti brzinu, ne naglo kočiti i kretati i slično. Postoji još jedan način kako uštedjeti svoj novac, a to je da auto zamijenite biciklom. Živite li u gradu, svakako je lakše kretati se biciklom u vrijeme kada su gužve na cesti velike jer ljudi idu na posao ili se vraćaju s posla. Tako ćete uštedjeti na gorivu jer ga uopće nećete točiti u svoj auto, a vožnja biciklom na posao svakako je bolja opcija za vaše zdravlje, a najbolje od svega je to što ne morate brinuti o parkirnom mjestu ukoliko radite negdje gdje je teško naći parking.

Koji su troškovi automobila

Kupnja automobila nije baš mala stvar. Potrebno je dobro razmisliti što biste htjeli voziti svaki dan. Osim izgleda automobila izuzetno je bitno gledati koje su preformanse automobila, što ima od opreme, te kakva je sigurnost samog automobila i koliko troši. Pročitajte neke recenzije automobila, te se malo raspitajte kod drugih kakva su njihova iskustva ako imaju taj automobil.

Automobil treba i redovito održavati. Neke male servise možete i sami napraviti. Provjeravati redovito razinu ulja u motoru, tlak u gumama, provjeriti da li možda nešto curi ispod auta i slično. To su sve neke normalne stvari koje bi svaki vozač trebao znati. Uz te neke sitne provjere, potrebno je mijenjati gume ovisno o godišnjem dobu, pripremati auto za zimu, za duga putovanja, te naravno obavljati one redovite servise ako nemate nekih drugih problema s autom. Na servisu će vam uvijek reći kada ponovo trebate doći na redoviti servis. Naravno, svake godine morate obaviti registraciju auta što je još jedan trošak za auto. Ukoliko često vozite auto, treba ga redovito servisirati kako bi bio siguran za cestu, za vas i za druge.