Dodatne korisne informacije

Kako do poslovnog kredita, zašto poduzetnik mora biti inovativan i tražiti inovacije, kako donijeti važnu odluku, te kako riskiranjem doći do uspjeha

Autor: netinfo.hr
Datum: 09.05.2018

Kako do poslovnog kredita

Imate li neku dobru poslovnu ideju, a nedostaje vam novac, tada morate dignuti poslovni kredit kako biste pokrenuli svoj vlastiti posao.Potrebno je puno kako bi se pokrenuo vlastiti posao. Možda ste izgubili posao pa ste odlučili uzeti stvari u svoje ruke ili ste možda našli pravu ideju za posao, želite ju pokrenuti, a na trenutnom poslu dati otkaz. U svakom slučaju, vrlo ste odlučno krenuli u veliki projekt.

Za traženje poslovnog kredita biti će vam potrebna i određena dokumentacija, kao npr. zahtjev za kredit, statusna dokumentacija, BON-2 ili SOL-2, a sve informacije ćete dobiti u banci u kojoj dižete kredit. To su samo neki dokumenti koji će vam trebati. Imajte na umu da do možete doći do poslovnog kredita vrlo lako ako imate toliko dobru ideju i ako ju možete toliko dobro prezentirati da ćete se pokazati i kao siguran platitelj i pouzdana osoba. Trebate se dobro pripremiti prije nego date zahtjev za kredit banci. Ukoliko vam banka ipak ne odobri kredit, pokušajte u drugim bankama. Svaka banka ima neke svoje uvjete pa ćete u drugoj imati više sreće.

Zašto poduzetnik mora biti inovativan i zašto treba inovacije

Poduzetnik ne treba inovacije zato da s njima putuje po svjetskim izložbama i dobivene nagrade vješa na zid. Inovacije i razvoj proizvoda treba da bi mu proizvod bio konkurentan na svjetskom tržištu, jer je tehnička i inovativna razina proizvoda važan element konkurentnosti. Inovativnost je temelj konkurentnosti. Uspješno poduzeće mora u prvom redu biti konkurentno. Inovacijska razina proizvoda je razina proizvoda ili procesa mjerena stupnjem novosti (i originalnosti) u odnosu na slične proizvode ili procese, kod čega se očekuje da ta inovacijska razina donosi i konkurentsku prednost na tržištu. Tehnička i inovacijska razina postiže se: kreativnim procesom razvoja, novog inovativnog proizvoda, inoviranjem i unapređivanjem postojećih proizvoda.

Paralelno s time trebaju se odvijati procesi inoviranja i unapređivanja poslovnih i proizvodnih procesa uvađanjem novih tehnologija, organizacijski rješenja uz podršku računala i novih načina upravljanja. Poduzetnik stalno na umu treba imati važno pravilo suvremenog poslovanja: “Sve što se sada radi može se učiniti i na bolji način. Ako to ne učinite vi, vaša konkurencija sigurno hoće”. Velike uštede mogu nastati iz  mnogo malih  inovacija koje su rezultat kreativnog doprinosa svakog pojedinca u poduzeću.Za poticanje inovacija vrlo je važno da se u poduzeću izradi Pravilnik o ocjenjivanju i nagrađivanju inovacija, koji će biti jednostavan i stimulativan i neće odbijati potencijalne inovatore.

To nije jednostavno, jer se može napraviti zbrka i posvaditi ljude u poduzeću. Svako nagrađivanje izaziva zavist kod onih koji nemaju rezultata, ali i omogućuje da inovativne ljude koji donose uštedu poduzeću istaknete i nagradite. Prijedloge treba rješavati pošteno, stručno, brzo i profesionalno. Sve to nije lako, ali rezultat može biti vrijedan truda. Vratit će vam se kroz povećanje konkurentnosti, što će već sutra biti preduvjet za uspjeh vaše tvrtke na tržištu. A to je interes svakog poduzetnika.

Riskiranjem do uspjeha

Uspjeh proizlazi iz čovjekove volje, sve potječe iz stanja uma. Da bi se uzdigao, moraš razmišljati visoko. Moraš biti siguran u sebe, ako želiš stići na cilj. U životnim bitkama pobjedu ne odnose uvijek najbrži ili najjači, prije ili kasnije pobjeđuje onaj koji misli da može.

Preuzimanje rizika jedan je od puteva do uspjeha te nas može naučiti itekako vrijednim životnim lekcijama. Ljudi imaju tendenciju na preuzimanje rizika gledati kao na nešto negativno, no vrlo često zaboravljaju da mnoge sjajne prilike često proizlaze upravo iz takvih situacija. Naravno da se ne isplati baš svaki rizik, ali neki se itekako isplate.

Preuzimanje rizika pružit će vam priliku da se naučite istaknuti i predstaviti kao vođa, a ne samo kao sljedbenik zadovoljan takvim statusom quo. Svaki rizik donosi važnu životnu lekciju, a to je neprocjenjivo. Također, prihvaćanje rizika pomoći će vam da prevladate strah od neuspjeha, koji je velika prepreka za uspjeh. 

Kao uostalom i većina stvari u životu, tako ni uspjeh neće doći sam od sebe. Izlaskom iz svoje "zone komfora" otvaraju vam se i neke dodatne mogućnosti, kao i mogućnost da se uvjerite koliko ste sposobni.

Kako donijeti važnu odluku

Za svaku važnu odluku je bitno uzeti dan ili dva za razmišljanje. O čemu god da se radi, važne odluke nikada nije lako donijeti, pa neka vas to tješi. Uvijek ćete imati dileme i mučiti se s velikim i bitnim odlukama, ali na kraju ćete bez sumnje odlučiti što je najbolje za vas. Nemojte previše razmišljati o tome što će biti ako pogriješite, na taj način ćete sami sebe još više mučiti i nećete moći donijeti pravu odluku.

Kada dobijete neku ponudu i morate odlučiti u roku par dana što ćete tada morate ipak biti malo oprezni. Dobro razmislite o prednostima i manama koje će ta odluka donijeti, ako vam to pomaže tada sve to zapišite na komad papira. Na taj način ćete sami sebi olakšati i vidjeti jesu li razlozi ključni za odbijanje ili prihvaćanje neke ponude. Prespavajte i tek onda odlučite, nije dobro donositi važne odluke isti dan i to u roku od samo par sati ukoliko stvarno nemate drugog izbora. Doći će sigurni trenutak kada ćete morati donijeti jednu veliku važnu odluku, vodite se ovim smjernicama koje će vam sigurno olakšati. Zaboravite na strah i na negativne misli, vi odlučujete za sebe i sigurno ćete odlučiti napraviti ispravnu stvar i donijeti pravu odluku.