Dodatne korisne informacije

Cijena zlata, srebra, razlika bijelog i žutog zlata, kako prepoznati bijelo i žuto zlato, koja je cijena bakra, te zašto prodati zlato

Autor: netinfo.hr
Datum: 07.05.2018

Kako prepoznati zlato

Pri kupnji zlata treba biti oprezan. Osobito ako ga se ne kupuje od zlatara. Zlato ima nekoliko specifičnih karakteristika koje ga razlikuju od sličnih materijala ili bezvrijedne bižuterije, te na temelju tih karakteristika i sami možete izvršiti provjeru.

Kao prvo, zlato mora biti specifične nijanse žute boje. Na predmetu od zlata obavezno se mora nalaziti žig koji pokazuje koliko zlato ima karata ili koje je čistoće. Ukoliko na predmetu postoje diskoloracije, odnosno promjene boje, to je pokazatelj da se najvjerojatnije radi tek o pozlaćenom predmetu, a ne čistom zlatu. Naime, predmet od zlata niti nakon dugotrajnog nošenja ne mijenja boju. Nadaje, predmet od zlata teži je od istog predmeta od nekog drugog materijala. Predmeti od zlata gotovo nikada ne izazivaju alergijsku reakciju prilikom nošenja.

Kako prepoznati bijelo zlato

Moguće da posjedujte primjerak nekog nakita, a ne znate da li se radi o bijelom zlatu, srebru ili običnoj bižuteriji. Bijelo zlato je izraz koji se koristi za mješavinu zlata s nekim drugim materijalom koji može biti plemeniti ili običan. Zbog tog miješanja, bijelo zlato ima karakterističnu bijelu boju.

Bijelo zlato, bojom je slično srebru, ali je malo tamnije od srebra, reklo bi se da je više „mat“. Zlatni nakit, bilo da je od žutog ili bijelog zlata, obavezno ne sebi mora imati žig. Žig označava koliko zlato ima karata odnosno koje je čistoće. Čisto zlato je ono od 24 karata, odnosno tada ima žig s oznakom 999. Oznaka za srebro je 925, a platinu 950. Žig je najpouzdaniji pokazatelj o kojoj vrsti plemenitog materijala se radi, no najbolje bi bilo, prije kupnje ili prodaje zlatnog nakita, posavjetovati se sa zlatarom.

Razlika bijelog i žutog zlata

Zlato je plemeniti metal karakteristične žute boje. Čisto, 24 karatno zlato je mekano i često nedovoljno čvrsto za izradu nakita. To je ujedno razlog njegova miješanja s drugim metalima, najčešće sa srebrom. Na našem području, zlatni nakit, bilo da se radi o žutom ili bijelom zlatu, je najčešće 14 karatni, oznake 585/1000, što znači da je udio zlata u nakitu 58,5%.

Osnovna razlika bijelog i žutog zlata je u njegovoj boji. Bijelo zlato, upravo zbog miješanja s drugim materijalima, ima karakterističnu bijelu boju. Nakit od bijelog zlata najčešće je presvučen tankim slojem nekog plemenitog metala kao što je rodij ili platina. Nakit od zlata, obavezno na sebi mora imati pečat koji pokazuje koliko zlato ima karata, odnosno koje je čistoće. Cijena nakita od bijelog i žutog zlata u pravilu se ne razlikuje. Jedina razlika u cijeni zlata po gramu može se odnositi na vrstu izrade.

Cijena zlata

Ponekad nam s vremenom dođe period kada nemamo novca za osnovne potrebe u životu, tada si pomažemo na razne načine. Jedan od tih načina je zasigurno prodaja zlata. Radi se o prodaji zlata u obliku nakita, možda nekih zlatnika, novčića, a sve su to zapravo neke obiteljske uspomene i darovi. 

Cijena zlata nije fiksna, ona se mijenja i to skoro svaki dan, ako ne i više puta na dan. Kako biste saznali cijenu zlata tada biste trebali pratiti burzu i informirati se o cijeni zlata. Ako se radi o većim količinama zlata, za tržište gdje se trguje povećim količinama tada se cijena zlata računa u uncama, a inače u gramima. Vi možete dati na procjenu svoje zlato, znači, možete ga odnijeti u zlatarnu te vidjeti koliko vaše zlato vrijedi. Raspitajte se malo o vrijednostima toga što imate, možda je vaše zlato ipak skuplje zbog posebnog načina izrade, a možda je iz obiteljskog nasljeđa pa je vrijednost time veća ako se radi o nekoj posebnoj povijesnoj vrijednosti. Prije nego krenete u otkup zlata, dobro se informirajte. 

Koliko dobiti za bijelo zlato

Ukoliko ste se našli u nekoj teškoj financijskoj situaciji i hitno trebate novac, sigurno razmišljate i o prodaji svog zlata. Takva odluka nikome nije lagana, te se na nju često odlučujemo kada nam ne preostaje niti jedna druga mogućnost. Predmeti od zlata osim što imaju financijsku, uglavnom za nas predstavljaju i emotivnu vrijednost.

Bijelo zlato je ustvari mješavina – legura, žutog zlata s nekim drugim metalima koji mogu, i ne moraju biti plemeniti. Taj drugi metal daje potrebnu bjelinu od čega dolazi naziv bijelo zlato. Cijena bijelog zlata ne razlikuje se od cijene žutog zlata i ovisi o udjelu čistog zlata u leguri. Čistoća zlata se označava u karatima, te zlato od 24 karata ima apsolutnu čistoću. Cijena zlata nije fiksna već ovisi o međunarodnom tržištu, ali i lokalnom otkupljivaču.

Zašto prodati zlato

Teške situacije nas tjeraju da snalazimo na razne načine kako bismo si pomogli. Financijske poteškoće, dugovi ili možda neke iznenadne situacije dovode nas do toga da morao hitno nabaviti novac. Ponekad je to gotovo nemoguće jer ne znamo gdje bismo nabavili novac niti kako bismo do njega došli u kratkom roku. 

Trebamo li hitno novac možemo zatražiti pozajmicu ili zajam preko interneta te imati novac već isti dan. Ukoliko ne želimo na taj način riješiti financijsku situaciju, tada možemo prodati zlato. U svome domu vjerojatno imamo zlata kojega smo nakupili tokom godina, a jedini način zbog čega bi prodali to zlato jest upravo loša financijska situacija i hitnost nabave novca. Prije nego krenete prodavati zlato dobro se informirajte o cijeni zlata na burzi.

Cijena srebra

Cijena srebra varira iz minute u minutu. Ona se može provjeriti na svjetskoj burzi te pomoću tablice, tj. trenutne cijene možete izračunati koliko biste mogli dobiti za svoje srebro. Ukoliko želite prodavati srebro tada biste se obavezno trebali informirati o stanju na burzi, je li srebro sada trenutno u padu ili njegova cijena raste.

Često smišljamo razne načine da si pomognemo ukoliko upadnemo u neke financijske poteškoće. Jedan od tih načina je vjerojatno i prodaja srebra. Ukoliko se odlučimo na prodaju srebra trebali bismo se dobro informirati kolika je trenutno cijena srebra na burzi. Također, ako se radi o nekom nakitu ili možda nekom srebrnjaku ili sličnome što dolazi iz obitelji, tada treba provjeriti i samu vrijednost tog predmeta, možda ima veću vrijednost zbog svoje povijesti. Sve što imate odnesite prvo na neke procjene pa možda i na više mjesta, kako biste se uvjerili koliko točno vrijedi to što imate.

Cijena bakra

Kada ste čistili svoj tavan ili podrum, sigurno ste bacili mnoge predmete misleći kako je to smeće. Danas se brojne tvrtke bave otkupom sekundarnih sirovina kao što su razni metali, neispravni kućanski uređaji, radijatori, kade, tkanine, papir i sl. Prije nego bacite neki predmet u smeće, raspitajte se o mogućoj prodaji istog.

Jedna od sekundarnih sirovina kojom se često trguje je bakar. Cijena bakra ovisi o svjetskom tržištu i varira iz dana u dan. Također, cijena bakra razlikuje se od otkupljivača do otkupljivača te se preporuča dobro provjeriti kod kojeg se otkupljivača najviše isplati prodaja. Neki otkupljivači nude mogućnost besplatnog odvoza metalnog otpada s vaše kućne adrese. Nemojte propustiti mogućnost da zaradite koju kunu prodajom predmeta koje biste inače bacili u smeće.