Dodatne korisne informacije

Kako tjedno rasporediti i uštedjeti novac, kako smanjiti troškove života, imati više novaca, te trošiti a pritom i štediti

Autor: netinfo.hr
Datum: 08.05.2018

Kako rasporediti novac

Svaki mjesec kada dobijemo plaću imamo želju trošiti novce, otići u kupovinu, kupiti namirnice, nešto na sniženju i slično. Tada potrošimo najviše novaca i to nam može biti veliki problem do iduće plaće. Raspoređivanje novca i planiranje trošenja je najvažnije ako želimo mirno spavati i ne razmišljati na kraju dana hoćemo li izdržati do slijedeće plaće.

Bitno je napraviti plan potrošnje ili kućni budžet. Krenite polako. Kada dobijete plaću, skupite sve financije na jedno mjesto. Izračunajte koliko mjesečno imate prihoda, koliko vam odlazi na račune, kredite, kartice, hranu i slično. Taj novac odmah trebate rezervirati upravo za to. Dolazi li vam uskoro neći veći trošak, počnite štedjeti za njega, svaki mjesec odvojite dio za tako nešto. Pogledajte na što vam odlazi novac i ako je to nešto što vam ne treba, izbacite to iz svoje potrošnje. Plaćajte gotovinom kako biste se što prije rješili kreditnih kartica, ali i minusa. Kartice ostavite kod kuće kako ne biste došli u napast koristiti ih. Na kraju dana obavezno upišite sve troškove koje ste imali taj dan kako biste točno znali gdje je vaš novac otišao. Raspoređivanje novca svaki mjesec je dobra stvar koju ćete raditi zbog sebe, ali i zbog svoje obitelji. Nemojte da vas svaki dan proganjaju brige oko financija, svoje vrijeme utrošite na neke ljepše trenutke.

Kako tjedno uštedjeti novac

Često ne želimo sebi priznati kako možemo uštedjeti novac iako kažemo kako to nije moguće. Puno sitnica i malih stari koje kupujemo mogu nam znatno povećati našu uštedu ako ih se odreknemo, pa bar nekih. Loše navike, kupnja iz stresa i slično nam svakako mogu smanjiti naš budžet i to nepotrebno.

Nema razloga da živimo iz mjeseca u mjesec, tj. od plaće do plaće, to se može promijeniti. Izračunajte samo koliko tjedno potrošite novaca ako ste pušač, kutija cigareta svaki dan iznosi po 20 kn minimalno. Neka vam to bude motivacija da se riješite te loše navike. Brza hrana kroz tjedan, pogotovo ako radite cijeli dan, ne stignete možda kod kuće skuhati ručak pa naručite nešto, također vam može znatno utjecati na vaše stanje na računu. Jedna od najčešćih situacija trošenja novaca je impulzivni shopping. Nemojte kupovati ono što vam ne treba samo zato što vam se to sviđa i što se bolje osjećate kada to kupite. Počastite se tek onda kada uštedite nešto novaca jer vam kasnije, točnije na kraju mjeseca neće biti žao što ste to kupili i neće vam nedostajati ti novci do plaće. Također, osnovno pravilo kod kupnje namirnica je ta da ne idete u kupovinu gladni jer tada potrošite najviše novaca, a poželjno je uzeti i popis te kupiti stvari samo s popisa. Budite razumni kod trošenja svojih novaca, kada pogledate rezultate samo na kraju tjedna biti će vam jasno da možete uštediti čak i do 500 kn tjedno. 

Kako smanjiti troškove života

Troškovi života sve su veći, a i želje ljudi su sve veći i ne čudi kako se živi i izvan svojih mogućnosti. Dugovi se vrlo brzo mogu nagomilati. Krediti, minusi, neplaćeni računi i slično mogu dovesti do financijskih problema. Vrlo je bitno voditi računa o prihodima i rashodima u kućanstvu kako bi se napravio plan troškova kako do tih financijskih problema ne bi niti došlo.

Uvijek imamo mogućnost smanjiti troškove života, ali to ne mora značiti da moramo gladovati ili da si ne možemo priuštiti neke stvari. Treba posložiti prioritete. Prvo platiti sve što se mora platiti, krediti, računi, kartice i slično, a zatim odvojiti novac za hranu, štednju te vidjeti koliko je ostalo. Kako bismo smanjili troškove života trebamo stvarati neke nove navike, kao npr. koristiti perilicu rublja ili suđa u vrijeme jeftinije struje, gasiti svijetla u prostorijama kojima ne boravimo, isključivati uređaje koje ne koristimo, ne puštati vodu da curi ako to nije potrebno. To su samo neke sitnice kojima možemo smanjiti naše račune. Kontrola je također bitna, ne moramo kupovati stvari koje nam zaista nisu potrebne i bez kojih možemo. Kada je vrijeme za kupovinu namirnica, idemo u dućan samo sa popisom namirnica koje moramo kupiti. Kada steknemo te neke navike tada će se troškovi života smanjiti.

Kako imati više novaca

Često se nađemo u situaciji da nam na kraju mjeseca ponestane novaca. Kupnja namirnica, plaćanje računa, stanarine, kredita i slično nam oduzme i veći dio plaće pa nam je ponekad teško sačuvati nešto do iduće plaće. Najčešća pogreška je ta da prve dane nakon plaće vjerojatno potrošimo najviše novaca pa kasnije skupljamo sitniš.

Ne mora to više biti tako. Budite pametni i svoj novac trošite razumno. Bitno je da uvijek znate koliko imate prihoda te gdje vaš novac tokom mjeseca ide. Bilježite i najmanji trošak, pa makar to bila kava od 7kn. Čuvajte sve račune kako biste na kraju dana znali gdje ste i koliko potrošili te to zapišite svaki dan u jedan rokovnik ili u računalo. Također, kada dobijete plaću, odvojite sve ono što morate platiti, račune, kredite i slično, zatim odvojite štednju, a tek onda vidite s koliko novaca raspolažete do kraja mjeseca te upravo taj ostatak rasporedite po tjednima i strogo se držite toga kako biste mogli svaki mjesec nešto uštedjeti. U početku će vam vjerojatno biti malo teže, ali će se definitivno isplatiti. 

Trošite, ali i štedite

Jeste li se ikad zapitali kako vam uvijek nekako bude povelik račun nakon kupovine a niste kupili ništa posebno? Možda ne obraćate pozornost na neke druge proizvode, možda jeftinije jer uvijek kupujete iste proizvode. Vrlo često se dogodi da su proizvodi različite marke zapravo skoro pa isti, bez obzira što je neki proizvod i dosta jeftiniji. Trebali biste obratiti pažnju na neke takve sitnice.

Zašto da platite više kada možete platiti puno manje za skoro iste proizvode. Robne marke nekog dućana obično su jeftinije od nekih poznatih marki na koje smo navikli, ali su takvi proizvodi i više nego slični. Isprobajte te neke proizvode drugih robnih marki ili robne marke samoga dućana. Vidjet ćete koliko zapravo možete uštedjeti, a kupiti ćete iste proizvode, tj. istu količinu robe. Pripazite na akcije, isplati se uzeti proizvode koji su na akciji 1+1 ako to često koristite. Kad već morate potrošiti, tada si bar smanjite račun. 

Arhiva