Dodatne korisne informacije

Koji su mjesečni troškovi kućanstva, računi, koja je potrošnja perilice rublja, je li vam potrebna fiksna linija i kako platiti majstora u kući

Autor: netinfo.hr
Datum: 07.05.2018

Mjesečni troškovi kućanstva

Troškovi kućanstva stalno se povećavaju. Režije, hrana, stanarina, krediti i ostali troškovi samo se gomilaju, te može biti dosta teško pratiti kamo idu novci. Mjesečni troškovi kućanstva mogu dovesti i do financijskih problema ukoliko se ne kontroliraju pa bi trebalo napraviti kućni budžet koji će nam pomoći pratiti kamo idu naši novci.

Svaka plaća trebala bi se rasporediti. U kućni budžet bi trebalo pisati sve prihode i sve rashode. Podijeliti plaću na kredite, kartice, režije i slično te na štednju i na budžet koji je ostao za trošenje do iduće plaće. Sve to pripada u mjesečne troškove kućanstva, a treba ih pratiti svaki dan. Na kraju svakoga dana trebalo bi upisati koliko smo potrošili i na što kako bismo točno znali gdje naš novac odlazi. Mjesečni troškovi kućanstva mogu se na taj način kontrolirati, nešto novo uvesti ili neki trošak smanjiti.

Mjesečni troškovi - računi

Znate li koliko imate mjesečnih troškova? Svaki mjesec stiže nam plaća i tom plaćom plaćamo sve mjesečne troškove, račune, hranu i ostalo. Možda nismo ni svjesni koliko imamo troškova, pogotovo ako ne vodimo nikakvu tablicu prihoda i rashoda kako bismo to pratili.

U mjesečne troškove ulaze naravno računi, za vodu, plin, struju, telefon, mobitel, možda dodatno osiguranje, vrtić ako imamo dijete i slično. Sve su to obvezni mjesečni troškovi koji nam dolaze svaki mjesec i svaki mjesec ih moramo platiti. Tu još, naravno, ide i hrana. Nju kupujemo gotovo svaki dan, ali isto ulazi u mjesečne troškove. Ako stavimo sve na papir i pratimo mjesečno koliko trošimo na mjesečne troškove tada ćemo i znati koliko oni točno iznose. 

Potrošnja perilice rublja

Perilice rublja u našem domaćinstvu rade vjerojatno svaki dan, ako ne i više puta na dan. Rublje je nešto što moramo stalno ponovo prati, pa time i naša perilica troši struju. Postoji mogućnost i da perilicu uključimo po nižoj tarifi struje koja ide od 21h do 07h. Ukoliko imate staru perilicu, mogli biste razmisliti o kupnji nove jer potrošnja električne energije s novim modelima perilice sa 2kWh pala na 0,94kWh. Kod kupnje perilice treba obratiti pažnju na energetsku učinkovitost samog uređaja.

Pokušajte uvijek imati napunjenu perilicu rublja, ne previše jer u tom slučaju neće dobro oprati veš, a ukoliko stavite premalo rublja, trošite električnu energiju, a to vam nije potrebno. Izbjegavajte predpranje ako je to moguće, koristite uvijek veću centrifugu uključite svoju perilice ako je moguće u sate kada je jeftinija struja. Ako imate tu mogućnost spojite perilicu na priključak s toplom vodom kako biste uštedili, a ako imate opciju odabrati manju potrošnju vode, učinite to. Redovito održavajte svoju perilicu rublja, čistite ju redovito jer će na taj način i bolje raditi, ali i štediti vam vaš novac.

Fiksna linija - je li vam potrebna

U današnje vrijeme tehnologije moguće je čuti se svakime gdje god se ta osoba nalazila, ali i gdje god se vi nalazili. Mobiteli su preuzeli sve, kao i laptopi i tableti. Razne vrste poruka, društvene mreže postale su način komunikacije što dosta olakšava život. Teško nam je danas i zamisliti da nemamo laptope, mobitele i da živimo bez toga.

Uz tu svu tehnologiju sve se manje koriste fiksne linije. Nekada je fiksna linija bila potrebna kako biste uveli ineternet u svoj dom, ali sada to više nije slučaj. Fiksnu liniju, naravno, plaćate i moguće da to nije toliko puno, ali što ako biste i taj novac mogli uštedjeti. Maknite fiksnu liniju iz doma, zapitajte se je li vam ona doista potrebna uz mobitel koji vjerojatno koristite i kod kuće za zvanje. Taj novac s kojim plaćate fiksnu liniju koju uopće ne koristite mogli biste iskoristiti za nešto puno bolje te si priuštiti neke stvari.

Kako platiti majstora u kući

Dogodio vam se neki kvar u kuhinji ili kupaoni i nemate drugog izbora nego zvati majstora. Sami ne znate popraviti, a i nemate možda vremena za tako nešto. Lakše je i sigurnije pozvati majstora koji se u sve to razumije i koji će to stručno popraviti. Takvi kvarovi su iznenadni, a majstori vjerojatno često idu popravljati kvarove koji su nastali neočekivano i možda u najgore vrijeme.

Može se dogoditi da baš u tom trenutku nemamo dovoljno novca kako bismo platili majstora, a kvar ne može čekati. Kako biste platili majstoru da ukloni kvar tada možete zatražiti pozajmicu preko interneta. Vrlo jednostavno i sigurno. Uklonite kvar koji vas je iznenadio i riješite se neudobnosti u vlastitom domu i to već danas. 

Arhiva

Gdje i kako - vodič kako do novca

Netinfo.hr
13.06.2022