Dodatne korisne informacije

Kako platiti račun preko interneta, što je mobilno bankarstvo i računalstvo, internet bankarstvo, kako platiti pouzećem, te gdje zamijeniti oštećene novčanice

Autor: netinfo.hr
Datum: 08.05.2018

Kako platiti račun preko interneta

Danas je sve lakše podmiriti sve svoje račune putem interneta. Vrlo je popularno služiti se internetom za gotovo sve što možemo preko njega raditi. Iako račune dobijemo još uvijek putem pošte i u obliku pisma, možemo ih podmiriti putem interneta i to bilo gdje, važno je samo da imamo pristup internetu.

Vjerojatno imate otvoren račun u banci i tamo primate plaću. Tako imate i pravo zatražiti pristup svom računu preko interneta. Kada zatražite pristup internet bankarstvu koji je sve popularniji, tada dobivate USB stick ili token preko kojeg se možete ulogirati na svoj račun. Na taj način imate pristup svom računu gdje možete vidjet stanje računa, svojih kredita, kreditnih kartica, ali i možete obavljati plaćanja. Imate li nekih pitanja o korištenju internet bankarstva i na koji način plaćati račune, možete pitati u poslovnicama svoje banke, a neke od njih imaju i pristup online chatu, te možete i preko interneta zatražiti pomoć. Plaćajte svoje račune preko interneta jer na taj način nemate problema s čekanjem u redovima, gužve, a diskrecija je na prvom mjestu.

Plaćanje pouzećem

Danas je vrlo popularno naručivanje razne robe preko interneta. Postoje razne web stranice, web shopovi preko kojih se mogu naručivati različiti artikli. Više ne moramo ni izlaziti iz udobnosti svoga doma kako bismo kupili nešto od odjeće, nakita, raznih dekoracija za dom, korisnih stvari za kućanstvo pa i namirnice poput kruha i mlijeka. Plaćanje možemo obaviti odmah tako što ćemo ukucati broj svoje kartice prilikom plaćanja, a možemo to obaviti i pouzećem.

Kod naručivanja bilo kakve vrste paketa možemo izabrati način plaćanja. Ako ne želimo platiti unaprijed, tj. prije nego nam paket stigne, možemo se odlučiti platiti pouzećem. To znači da plaćamo paket kada nam ga dostavi poštar ili ako idemo po njega u poštu. Uz cijenu samoga proizvoda mogli bismo platiti i troškove poštarine, a cjelokupan iznos plaća se u gotovini.

Što je internet bankarstvo

Ukoliko u banci imate otvoren tekući račun znači da imate pravo i na internet bankarstvo. Putem interneta svaka banka pruža svoje usluge preko internet bankarstva ili online bankarstva. Svaki klijent ima pravo tražiti pristup internet bankarstvu, a banka će mu to i omogućiti. Putem internet bankarstva može se pristupiti računu te obavljati transakcije poput plaćanja računa, prijenosa sredstava, uvida u vlastite financije. 

Kada se sklopi ugovor za internet bankarstvo tada klijent banke dobije Token, uređaj koji izgleda poput džepnog kalkulatora. Token služi za prijavu na internet bankarstvo te za autorizacije plaćanja. Uz Token se dobije i PIN koji klijent može u svakom trenutku promijeniti. Trošak obrade plaćanja računa je preko internet bankarstva puno niži nego u poslovnicama. Pristupiti svom računu možete u svakom trenutku, a sve što vam je potrebno je imati pristup internetu.

Mobilno bankarstvo

Stanje na vašem računu možete saznati u banci, preko bankomata, interneta, ali i preko mobitela. Danas je moguće gotovo preko svih uređaja imati uvid u svoje financije. Mobilno bankarstvo odlično je za one koji u svakom trenutku žele znati stanje na svome računu gdje god se nalazili. Može ga se ugovoriti u svakoj banci.

Mobilno bankarstvo služi za privatne osobe, obrtnike, poduzetnike, tj. svima koji to žele. MBanking kako se još naziva mobilno bankarstvo omogućuje korisnicima uvid u stanje računa, stanje na kreditnim karticama, pregled kredita, također se nudi i oročavanje sredstava, kupoprodaju deviza, plaćanje računa, kupnju bonova i slično. Ugovaranje mBankinga obavlja se u poslovnici banke gdje dobijete sve potrebne informacije. Vrlo je jednostavno za korištenje, imate uvid u stanje računa 24 sata dnevno i u svakom trenutku bez kompjutera ili čekanja u redovima. 

Mobilno računalstvo

Velik dio izazova trenutno je mobilno računal­stvo. Uređaji koji nisu nepomično postavljeni na radni stol, poput tableta, mobitela ili prijenosnih računala, komuniciraju s računalnim mrežama putem bežičnih ili GSM mreža te imaju mogućnost obavljanja poslovnin aktivnosti putem interneta. Time dolazi do preoblikovanja e-poslovanja kao posljedice sve većeg broja mobilnih uređaja, što ih čini idealnim kanalom za nuđenje velikog broja naprednih usluga mobilnim korisnicima. Mobilno računalstvo ima dramatičan učinak po marketing jer su korisnici pametnih mobitela i tableta većinu vremena spojeni na internet, tako da poduzetnici mogu koristiti interaktivne bežične medije kako bi kupcima pružali vremenski, lo­kacijski i osobno prilagođene informacije kojima se promiču robe, usluge i ideje. 

 Jednako dramatičan je i učinak na sustave pla­ćanja - plaćanje se sada može provoditi mobilnim uređajem i naziva se mobilnim novcem, mobilnom lisnicom ili mobilnom doznakom. Kupac može koristiti mobilni telefon za plaćanje različitih usluga i roba umjesto plaćanja gotovinom ili kreditnim karticama. To znači da kupac ne mora stati u red da bi obavio kupnju, već može platiti predmet putem bežičnog uređaja. U nekim slučajevima moguće je i završna plaćanja fakturirati na pru­žatelja telekomunikacijskih usluga. 

Bluetooth ili bežična tehnologija može omogućiti automatsko generiranje popisa dostupnih uslu­ga kad se korisnik približi blagajni opremljenoj bluetoothom ili bežičnim uređajem. (S tim pove­zana novost je beskontaktna debitna ili kreditna kartica koja se može koristiti za kupovinu manjih vrijednosti bez umetanja u uređaj prodavača). 

 Isto tako, poslovni ljudi na putu mogu se spojiti na softver u svojim tvrtkama putem tableta ili pametnih telefona. Oko 69% potrošača naručuje hranu putem inter­neta koristeći mobilni uređaj, prema novoj studiji koju su proveli američki Ured za interaktivno oglašavanje (eng. lnteractive Advertising Bureau (IAB)) i Viggle. U studiji su iAB i Viggle otkrili da je broj preuzimanja aplikacija specijaliziranih za restorane u porastu. Studijom je utvrđeno da korisnici pomoću svojih mobilnih uređaja prona­laze lokacije restorana, pregledavaju jelovnike i čitaju recenzije drugih korisnika. 

Zamjena oštećenih novčanica

Novčanice pa i kovanice mogu se s vremenom oštetiti. Možda nam se novčanica slučajno poderala ili se prolila neka tekućina po novčanica pa je vrlo lako moguće da takvu novčanicu neće htjeti primiti u dućanima. Kovanice također mogu biti oštećene, njihovi rubovi mogu biti oštećeni tako da se skoro ne može ni vidjeti o kojem iznosu novca se radi.

Novčanice bi trebale biti oštećene više od 51% kako bi se mogle zamijeniti. Zamjenu je moguće obaviti u Fini ili Hrvatskoj Narodnoj banci. Mogu se zamijeniti osobno na šalterima poslovnica ili poštom. Ako se šalju poštom, tada će HNB analizirati novčanice te napraviti zamjenu. Zamjena će biti poslana poštom te dostavljena pošiljatelju. Analiza oštećenih novčanica mora se obaviti kako bi se dokazalo kako nisu oštećena u kaznenim djelima, te da nisu kontaminirana.