Dodatne korisne informacije

Kako uštedjeti za odmor, za crne dane, kada početi štedjeti i zašto, te štedjeti zbog pomoći, a ne žrtve

Autor: netinfo.hr
Datum: 08.05.2018

Kada početi štedjeti

Prvi posao i prva plaća vjerojatno nije prvi znak da odmah krenemo stavljati nešto na štednju. Nikada nije kasno početi štedjeti, a isto tako nikada nije niti rano za to. Utjecaj roditelja i njihove navike i odnos prema novcu će se odraziti na djecu. Zdrav odnos prema novcu će itekako pomoći mladim ljudima da dobro postupaju s novcem te da uvijek budu  spremni na neke teške ili crne dane.

Oni koji su stariji i koji su već prošli puno toga znaju kada početi štedjeti, a to je zapravo, uvijek štedjeti. Nema pravog trenutka za štedjeti, već se treba početi odmah, a ne čekati. Posavjetujte se s roditeljima, s vašom bankom, na koji način štedjeti i kako. Već sa prvom plaćom je dobro započeti neku štednju koja će biti sigurnost za neočekivane troškove ili možda za polog za kredit za stan ili slično. Kako biste uštedjeli, napravite financijski plan, rasporedite svoj novac na sve troškove i na kraju na štednju. Pokušajte što manje koristiti kreditne kartice, te uvijek svoje račune podmirite na vrijeme.

Zašto trebamo štedjeti

Jeste li se ikada zapitala zašto biste trebali štedjeti? Možda vam to nije bilo toliko važno pa do sada i niste nešto štedjeli ili niste uopće štedjeli. Uvijek će biti raznih savjeta za štednju i za razne financijske probleme i situacije vezane uz osobne financije. Ako do sada niste ništa štedjeli, možda je ipak pravo vrijeme da ipak to započnete. 

Štednja je uvijek dobra, bez obzira imate li cilj za štednju ili ne. Štedjeti možete za razne stvari, za crne dane, hitne i iznenadne slučajeve, možda za neki novi kućanski uređaj, nove cipele, torbu ili bilo što drugo. Kada uštedite za nešto i kupite to sa ušteđevinom tada će vam to biti još veće zadovoljstvo kupiti, a tako ćete i dalje imate volje i želje štedjeti opet za nešto drugo. Svaki mjesec odredite koliko ćete staviti na štednju, a neka to bude svota koju vaš budžet bez problema može podnijeti.

Štednja nije žrtva već pomoć

Znate i sami da biste trebali štedjeti, ali nekako još niste počeli. Odgađate štednju i to uvijek za slijedeći mjesec. Razmislite koliko bi vam pomogla štednja u nekim situacijama, da imate nešto novca sa strane kada vam stignu neočekivani troškovi. Morate shvatiti da štednja nije nešto što morate raditi, ali time pomažete sami sebi, nikome drugome. 

Krenite odmah sa štednjom, odredite koliko možete odvajati od plaće i stavite te novce na stranu. Štedite za sebe, za svoju budućnost i to morate imati uvijek na umu. Često se i zbog manjka novca parovi svađaju, pa bi i na tom području štednja bila jako pametna. Uvijek je lakše kada imate neko zaleđe s novcem i kada kupujete nešto sa ušteđenim novce. Štednja nije žrtva, već pomoć za vlastite potrebe i troškove jer na kraju, to je ipak vaš zarađeni novac.

Štednja za crne dane

Štednja je u svakom trenutku dobra. I kada nemamo velikih prihoda moguće je štedjeti ako se dobro organizira kućni budžet. Novac nam lako može otići iz ruke, trošimo skoro svaki dan, pa makar i na sitnice, kupovina u dućanu vjerojatno izađe puno više nego smo planirali, a impulzivne kupnje su vjerojatno prečeste. Potrebno je štedjeti za crne dane i početi što prije. 

Za štednju nikada nije prerano, već sa prvom plaćom možete početi štedjeti za crne dane. Odredite mjesečno koliko možete izdvajati za štednju te se toga strogo držite. Štednja za crne dane podrazumjeva one dane kada dođe do neočekivanih troškova, kao npr. iznenadni kvar na autu, kućni popravci i slično. Imate li nešto ušteđevine tada će vam biti lakše platiti te neočekivane troškove jer nećete morati uzimati od svoje plaće. Ako potrošite ušteđevinu jer ste morali iz nekog razloga, samo nastavite opet stavljati dio novca sa strane. Uvijek budite spremni i štedite za crne dane.

Kako uštedjeti za odmor

Odmor je svakako vrijeme kojem se jako veselimo i koje vjerojatno većina planira unaprijed. Kako je danas sve skuplje otići na odmor tako je dobro pripremiti se za njega i to puno prije nego dođe. Postoji puno načina kako bismo uštedjeli za odmor i kako ne bismo imali financijski stres koji nas čeka pred odmor ili na kraju odmora. 

Pokušajte što prije početi štedjeti za odmor. Stavljajte određeni iznos novaca na stranu posebno za odmor i to već od početka godine za ljeto ili pred jesen za zimski odmor. Izbjegavajte nepotrebne shoppinge, restorane, pogotovo fast food restorane. Nađite što više ponuda hotela ili smještaja gdje planirate ići, pregledajte sve što se nudi kako biste našli najjeftiniji smještaj a da ima sve što vam treba. Putujete li avionom, obično su karte jeftinije ukoliko ih rezervirati par mjeseci unaprijed. Neki hoteli u svojim ponudama imaju i avionske karte, pa vas takav aranžman može i manje koštati. Imate li tu mogućnost, otputujte na odmor van sezone, tada su i cijene puno niže. Izračunajte koliko će vas točno ili barem otprilike koštati cijeli put, benzin ako idete s autom, troškovi hrane i slično, pa prema tome krenite i štedjeti za odmor. 

Arhiva