Dodatne korisne informacije

Kako se pripremiti za razgovor za posao, koja su najčešća pitanja, što ne biste trebali pitati na razgovoru za posao, te koju boju odjeće nositi

Autor: netinfo.hr
Datum: 10.05.2018

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Svakako je dobro pripremiti se za razgovor za posao. Ako niste pripremljeni i nemate odgovore na neka najčešće pitanja tada ćete odmah djelovati neodgovorno poslodavcu i nećete imati nikakvu šansu za posao. Također, bitno je i da znate kako se obući za razgovor, te na koji način zapravo razgovarati sa poslodavcem.

Kao prvo, trebate se riješiti straha, normalno je da ćete imati tremu, ali razgovor za posao je sasvim normalna stvar koju morate proći ako se želite zaposliti. Prije nego idete na razgovor za posao, saznajte par stvari o tvrtki, barem neke osnove. Morate znati što uključuje radno mjesto za koje ste se prijavili, te koje bi bile vaše dužnosti. Danas možete puno toga saznati na internetu pa se njime i poslužite kako biste se pripremili za taj dio. Budite spremni odgovarati na pitanja poput, zašto mijenjate posao, gdje se vidite za pet godina, koje su vaše vrline i mane i slično. To su neka uobičajena pitanja pa bi bilo dobro da ih znate već napamet. Nemojte se previše hvaliti niti se prikazivati ako savršena osoba, budite iskreni, ali uvjereni. Imate svoje kvalitete te ih istaknite. Nikako se nemojte skrivati niti imati stalno spuštenu glavu, djelovat ćete nesigurno, sjedite uspravno i održavajte kontakt sa svojim sugovornicima. 

Koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao

Razgovor za posao nije uvijek lagan posao. Tu se moramo dokazati ponekad u samo par minuta kako bismo dali dobar dojam zbog kojeg bismo dobili posao. Poslodavci mogu postavljati razna pitanja, od onih osobnih pitanja te pitanja vezanih uz vaše sposobnosti, znanje i vještine. Postoje i neka trik pitanja, a uvijek treba imati spremne odgovore na ona najčešća pitanja.

Naravno da su najčešća i uobičajena pitanja koje su vaše sposobnosti, gdje ste radili, što znate, koje su vam kvalitete, a koje mane i slično. To su uobičajena pitanja s kojima ćete se susretati na svakom razgovoru. Uz njih još idu pitanja gdje se vidite za pet godina, zašto ste odabrali baš tu firmu, zašto bi vas zaposlili, možete li se prilagoditi prekovremenom radu, biti timski igrač i ponekad se žrtvovati za posao. Mogu vas još pitati i jeste li u braku, imate li djece i koliko te planirate li imati još djece. Sve su to pitanja kojom poslodavci pokušavaju saznati i vaše osobne ciljeve te vas prema tome zaposliti ili ne. Budite spremni i na mnoga druga pitanja, budite iskreni i nemojte davati neka lažna obećanja i lažne odgovore. kada dobijete posao to će se kad tad saznati, a to će loše izgledati vašem šefu i vašim kolegama. 

Što ne biste trebali pitati na razgovoru za posao

Ako ste ugovorili konkretan intervju, maksimalno se pripremite za ovaj najvažniji korak pri zapošljavanju. prije intervjua saznajte što više možete o poslodavcu, njegovim proizvodima i uslugama, tržištu i konkurenciji, kako biste bolje razumjeli njegove potrebe i bili u prednosti pred ostalim kandidatima, te na taj način izbjegli vlastita nepotrebna pitanja. 

Na intervjuu budite svjesni da je i s druge strane čovjek koji može pogriješiti i to na načine na koje upravo on ne bi trebao. Iako odlučuje o najvažnijem resursu za svoju organizaciju, njegov pristup može biti površan, diskriminirajući. Na vama je da preduhitrite moguće pogreške, kako njegove, tako i svoje.

Najteža pitanja su ona koja postavljate vi!

Imate li kakvih pitanja? Ovo pitanje vam nije postavljeno iz ljubaznosti, nego u svrhu ispitivanja vaše zainteresiranosti za posao, poznavanja tržišta i tvrtke, te utvrđivanja vaših prioriteta.

Pitajte što bi se konkretno očekivalo od vas u narednoj godini, koji su prioriteti poslovanja, najvažniji klijenti i projekti. Također možete postaviti pitanja oko samog natječaja, ali ono što nikako ne biste smjeli je postavljati pitanja  o godišnjem odmoru, radnom vremenu i kakve su dodatne pogodnosti.

Koju boju odjeće nositi na razgovoru za posao

Tražite posao i napokon ste uspjeli dogovoriti razgovor za posao. Pronalazak posla nije baš tako lak u zadnje vrijeme zato je vrlo bitno kako ćemo sami sebe prezentirati na razgovoru za posao. I sami znate da se trebate pripremiti, naučite nešto o firmi u koju idete, saznajte osnovne činjenice i naravno, saznajte sve što možete o svom potencijalnom budućem radnom mjestu.

Osim svega toga bitna je i vaša odjeća, tj. kako ćete izgledati. Nema potrebe ni reći da trebate izgledati najmanje pristojno. Vaš odabir odjeće može itekako utjecati na cjelokupan dojam, pa tako i izbor boje vaše odjeće. Ne savjetuje se nositi boje poput narančaste, smeđe, sive niti crvene. Najsigurnija je boja crna, a iza nje plava. Crna je nekako klasična boja, te je proglašenja bojom samopouzdanja. Nemojte puno razmišljati o tome, najklasičnije je i najbolje te najsigurnije. 

Arhiva

Brza posudba novca

netinfo.hr
05.01.2017

Zakon privlačenja i novac

netinfo.hr
17.08.2017