Dodatne korisne informacije

Kada je pravo vrijeme za promjenu posla, treba li prihvatiti posao koji ne želite, mane i prednosti preseljenja zbog posla, nezaposlenost ili loš posao

Autor: netinfo.hr
Datum: 10.05.2018

Kada je pravo vrijeme za promjenu posla

U zadnje vrijeme vam se čini da stojite na mjestu, radite svoj posao ali nekako bez volje, teško vam je svako jutro probuditi se i krenuti na svoje radno mjesto. To su prve naznake da je vrijeme za neke promjene. Ne morate odmah poduzimati neke drastične mjere nego jednostavno počnite razmišljati što biste mogli promijeniti, te koji bi vas posao usrećio.

Iz dana u dan možete poduzimati korak po korak kako biste došli do posla koji ćete zaista voljeti raditi. Napravite životopis, prosurfajte internetom i pogledajte što se sve nudi. Ako treba, upišite neki tečaj kako biste imali kvalifikacije za neki posao koji vas zanima. Naravno, možda ćete trebati pobijediti onaj strah od izazova i pomalo riskirati, ali bolje i tako nego da budete na poslu koji vas nikuda ne vodi. Ambiciozni ste i nemojte stati na malim poslovima, ukoliko imate potencijala, pokrenite svoj vlastiti posao.

Trebate li prihvatiti posao koji ne želite

Prihvaćanje posla koji ne želite nije idealna situacija, ali ne treba odmah odustati. Možda vas upravo taj posao dovede do onoga što želite raditi.  Važno je utvrditi situaciju u kojoj se nalazite. Biti nezaposlen i dobiti ponudu za posao kojeg ustvari ne želite nije isto kao kada ste zaposleni. Prije donošenje ikakve odluke, važno je svoju situaciju sagledati iz različitih kutova, te je sagledati što realnije.  Kada sakupite sve činjenice, bit ćete u stanju realnije procijeniti svoju situaciju.

Ako ste zaposleni na neodređeno vrijeme, a svejedno želite promijeniti posao, prvo povjerite postoji li  mogućnost da promijenite svoje radno mjesto unutar svog poduzeća.  Posebice ukoliko želite napustiti svoje radno mjesto zbog pretpostavljenog, suradnika ili vrste i obujma posla. Može Vam poslužiti kao privremeno rješenje koje će Vam smanjiti pritisak i zahvaljujući kojem ćete dobiti na vremenu. Ako ste zaposleni na određeno vrijeme a jasno je da  Vas neće zadržati nakon isteka određenog vremenskog perioda jer primjerice zamjenjujete nekog, vrlo je teško odrediti strategiju traženja posla.  Ako želite biti sigurni, bilo bi dobro početi tražiti drugi posao barem 6 mjeseci prije isteka Ugovora o radu.

Zaposlenici koji rade na određeni rok često ne prestaju tražiti drugi posao, s obzirom da nisu trajno riješili svoje radno mjesto. Mnogi se boje da će si prihvaćanjem privremenog posla kojeg ne žele ili za koji su prekvalificirani umanjiti svoje izglede kod budućeg poslodavca. Boje se da će u svom životopisu imati “neadekvatnih” radnih odnosa koji ne odgovaraju njihovoj struci i njihovim kvalifikacijama i da će potencijalni poslodavac zaključiti da nešto nije u redu s njima. Važno je kako ćete objasniti razloge za prihvaćanjem posla za koji ste prekvalificirani. Sasvim je legitimno reći da ste prihvatili posao jer ste bili nezaposleni, no da ste nakon određenog vremena shvatili da Vas posao ne ispunjava i tražili ste  dalje. To pokazuje da ste fleksibilni i da ste spremni nešto privremeno žrtvovati kako biste postigli svoj cilj.

Mane i prednosti preseljenja zbog posla

Preseljenje zbog posla ima svoje prednosti i mane. Dobili ste dobru ponudu ili posao koji ste željeli, ali u drugom gradu. Zbog toga biste morali cijeli svoj život okrenuti i početi ispočetka u novom gradu, u novoj okolini. Naravno, vi sami znate što dobivate s tim novim poslom, te koliki je to za vas izazov kao i velika promjena.

Trebate uzeti par dana kako biste razmisliti što ćete napraviti, prihvatiti ponudu ili ipak ostati tražiti posao u svom gradu. Preseljenje može biti dosta dobra opcija ukoliko je to posao koji ste oduvijek željeli raditi, ako nemate još svoju obitelj i niste vezani uz nikoga tada vam na tom području ne bi trebalo biti preteško odlučiti. Naravno, ostavljate iza sebe obitelj i svoje dobre prijatelje, ali ljudi su društveni, i u novom gradu ćete sigurno naći ove prijatelje, a možda i ljubav. Preseljenje zbog posla pravi je izazov, ako volite izazove tada vam odluka ne bi trebala biti teška. Stavite na papir prednosti i mane te se sami uvjerite što vam više odgovara. tako ćete se možda lakše odlučiti želite li prihvatiti taj posao ili ne. Nemojte zaboraviti da možda više nećete dobiti takvu ponudu, ali što god odlučili, odlučili ste za svoje dobro.

Loš posao ili nezaposlenost

Radite dosta loš posao. Barem loš za vas. Teško vam je svako jutro ustati i krenuti na posao jer vam on donosi nezadovoljstvo. Možda ste nezadovoljni plaćom, šefovima ili atmosferom na poslu. Svašta može biti uzrok nezadovoljstva na poslu, samo je pitanje koliko nezadovoljstva možete podnijeti.

Nije lako raditi posao koji ne volite i u kojem ne uživate. stalno gledate na sat i kada ćete krenuti kući, a sati vam prolaze kao godine, vrlo sporo. Ponekad se neki odlučuju na nezaposlenost umjesto lošeg posla. Ako imate tu mogućnost, možda vam je bolje biti nezaposlena osoba. Loš posao može jako loše utjecati na zdravlje, a i stvarati puno stresa što se opet odražava na vaše zdravlje. Nezaposlenost vam može donijeti volju da započnete nešto novo, da nađete posao koji ste oduvijek željeli raditi i da na kraju vratite svoje zdravlje. Sada samo vi možete birati, raditi loš posao ili biti nezaposlena osoba neko vrijeme. 

Arhiva

Gdje i kako - vodič kako do novca

Netinfo.hr
13.06.2022