Dodatne korisne informacije

Vrijeme ili novac, što je bitnije, kako novac donosi sreću, novac kao alat za život, veća plaća ili više slobodnog vremena

Autor: netinfo.hr
Datum: 11.05.2018

Vrijeme ili novac - što je bitnije

Puno radite i to je sasvim u redu. Želite izgraditi svoju karijeru, posao vam je bitan zbog vas, ali i zbog svoje obitelji. Tim poslom zarađujete novac kojim uzdržavate svoju obitelj i kojom im možete pružiti gotovo sve. Nije lako ponekad uskladiti sve, karijeru i obitelj, te stići sve na vrijeme, pa ponekad dođete do pitanja je li bitnije vrijeme ili novac.

Naravno, novac nam je bitan za život i moramo raditi kako bismo ga zaradili. S druge strane potrebno nam je vrijeme, što za sebe, što za obitelj. Svi će se složiti da nema cijene koju možete staviti na vrijeme provedeno sa svojom obitelji. Možda ne možete stalno to raditi, ali uzmite si s vremena na vrijeme malo slobodno, pobjegnite ranije s posla, uzmite slobodan dan, što god treba, samo provedite vrijeme sa svojim najdražima, nemojte da vam novac stoji na putu.

Kako novac donosi sreću

Jeste li možda razmišljali o tome kako vam novac donosi sreću? Možda je to malo čudan pojam jer svi govore kako novac ne može donijeti sreću. Radite od kada ste završili školu, fakultet i dosta radite. Kada ste mladi onda je normalno da želite što više zaraditi kako biste imali što više novca. Trebate novac za razne stvari, za izlaske, odjeću, putovanja i to je sasvim u redu. Novac donosi sreću u tim trenucima.

Dok ste mladi želite zaraditi za neke svoje trenutne želje i bliže ciljeve. To može biti odjeća, obuća, putovanja, izlasci ili bilo što drugo. Novac na taj način donosi sreću jer nam ispunjava te neke naše želje i ostvaruje ih. Isto tako, možete se pripremati za budućnost i štedjeti, pa će vam i tada donijeti sreću jer ćete imati neko zaleđe. Sve je puno lakše kada si možemo priuštiti neke stvari, ali naravno, ono najbitnije se nikako ne može kupiti novcem.

Novac kao alat za život

Novac nam je potreban kako bismo prehranili svoju obitelj, kako bismo platili sve svoje životne troškove. Svi znamo kako radimo od kada završimo školu ili fakultet i tu počinje naš radni vijek. Plaću dobivamo svaki mjesec koja nam služi za podmirenje režija, hrane, odjeće, obuće, ali i nekih drugih stvari poput putovanja, raznih hobija i slično.

Novac možemo gledati i kao alat za život. On nam ne možemo donijeti svu sreću, već donosi sreću u nekim materijalnim stvarima. Potreban nam je za život jer bez njega ne možemo puno stvari napraviti te nam je jednostavno nužan. Koliko god želimo zaraditi još više novca, uvijek trebamo imati na umu da je on samo alat za život, a da sreću donose puno važnije i bitnije stvari.

Veća plaća ili više slobodnog vremena

Napredovanje nerijetko dolazi uz više rada, više posvećenosti poslu koji radite. Vjerojatno ćete imati manje slobodnog vremena ako dobijete veću plaću, ali što ako će sve to utjecati na vaš privatan život. Ne možete na taj način uskladiti karijeru i privatan život jer će nekako uvijek jedan dio biti u zaostatku. 

Ponekad ne znamo što napraviti u toj situaciji. Prihvatiti posao i veću plaću iako će to značiti manje slobodnog vremena ili jednostavno izabrati slobodno vrijeme i plaću koju smo imali do sada. Puno je razloga za i protiv, ali samo vi znate procijeniti što vam je bitnije u tom trenutku. Možda tu ponudu koju ste dobili više nećete dobiti pa je možda i najbolje prihvatiti ponudu. Ako ne želite da vaša obitelj pati zbog vaše odsutnosti tada također znate što napraviti. Veću plaću je teško odbiti, ali imajte na umu što sve to dolazi s njom te hoćete li moći uskladiti posao i privatan život. 

Arhiva

Kasni vam plaća, a vi nemate novca

netinfo.hr
19.12.2016