Dodatne korisne informacije

Kako do posla svojih snova, samodisciplina i radne navike, te zašto ne možete napredovati, kako promijeniti neprofesionalnost i nesigurnost u poslu i tko su neradnici koji ostaju na poslu

Autor: netinfo.hr
Datum: 11.05.2018

Kako do posla svojih snova

Zapeli ste na poslu koji vas ne zadovoljava, niste sretni ni jedno jutro kada se spremate ići na svoje radno mjesto. Većina ljudi radi posao s kojim nije zadovoljna i to je jednostavno tako. Raditi moramo pa radimo i posao koji ne volimo samo kako bismo primali plaću svaki mjesec jer nam je ona potrebna za život. Možda bismo neke stvari mogli promijeniti ali za takve promjene treba nam i hrabrosti i puno strpljenja.

Kako bismo došli do posla svojih snova tada moramo imati jasne ciljeve. Što točno želimo i tražimo. Vi sami možete sebi stvoriti mogućnosti. Trebate li možda neki tečaj kako biste dodatno usavršili svoje znanje, tada bi to bio prvi korak. Ako želite nešto postići tada to morate napraviti korak po korak. Početi od malih koraka pa tek onda krenuti prema većim koracima. Ispitajte sve mogućnosti, informirajte se o poslovima koje tražite, o firmama u kojima biste htjeli raditi. U nekim poslovima, praksa je bitna, pa biste možda i u svoje slobodno vrijeme trebali krenuti na neku vrstu prakse, sve ovisi o čemu se radi. Vaš posao iz snova sigurno vas čeka, ali se vi sami morate potruditi da stvorite svoj put prema njemu.

Samodisciplina i radne navike

Većina poslova koje radimo zahtijeva samodisciplinu i određene radne navike. Imamo li odgovornosti u poslu tako ćemo ga i lakše raditi. Ponekad je teško obavljati posao ako nismo koncentrirani i ako nemamo organizacije. I sami ste vjerojatno bili u tim fazama kada niste mogli ništa napraviti kako treba na poslu ili općenito. Možete to promijeniti, dovoljno je samo usvojiti neke radne navike.

Kako biste došli do samodiscipline tada trebate prvo posložite sve svoje korake. Vrlo je bitno napraviti organizaciju u bilo kojem poslu. Također, maknite sve ono što vam odvraća pažnju od posla, to ćete sami prepoznati. Koliko god vam je teško napraviti neki zadatak, nemojte razmišljati negativno, bacite se na posao i promijeniti način mišljenja, a možda i način rada. Vi sami možete svoj posao pretvoriti u posao koji volite. Morate obaviti neke stvari koje vam se ne sviđaju i to je tako u svakom poslu, ali što prije krenete raditi stvari koje vam se ne sviđaju prije ćete ih završiti, zato nemojte odgađati. Radne navike obuhvaćaju koncentraciju, trud, organiziranost, ako toga nema onda će vam svaki posao biti težak. Vi sami upravljate sobom pa tako i samodisciplinom i svojim radnim navikama. Postavite si cilj i fokusirajte se na njega, pa makar i za najmanje zadatke.

Zašto ne možete napredovati

Svi žele napredovati, naravno ako rade posao na kojem imaju tu mogućnost. Moguće je napredovati i ako želite novi posao, bolji od ovoga koji imate sada. Uvijek je dobro ulagati u sebe i željeti za sebe nešto bolje. Sretniji smo i zadovoljniji kada radimo nešto što nas ispunjava te kada idemo na posao sa entuzijazmom. Postoje neki razlozi zašto ne možemo napredovati, a ključ je u nama samima.

Koliko ste puta donijeli neke loše odluke? Često se to događa ako brzopleto donosimo odluke, te ne razmislimo prije nego nešto kažemo ili napravimo. Uzmite vremena i dobro promislite i sagledajte situaciju, tek nakon toga donesite odluke. Vrlo je bitno da se znate prilagoditi, ne može vam baš sve odgovarati i nigdje vam neće biti savršeno, zato se naučite prilagoditi situacijama, kolegama. najvažnija stvar napredovanja je vizija. Morate imati jasan cilj kako biste znali u kojem smjeru idete. Možete raditi, usavršavati se, ali ako ne znate kamo idete biti ćete zbunjeni i frustrirani. 

Neprofesionalnost i nesigurnost - kako to promijeniti

Svi mi težimo poslovnom uspjehu i afirmaciji. Čini se da nekima uspjeh dolazi jednostavnije i brže, dok se drugi ne mogu pomaknuti s mjesta. Prije nego što optužite neke vanjske razloge za vaš neuspjeh, razmislite o dvije osobine koje možda priječe vaš uspjeh, a to su neprofesionalnost i nesigurnost. Nesigurnost je subjektivni osjećaj i ponekad nema veze s našim kvalitetama, ali će nas sigurno kočiti u tome da se iskažemo u pravom svjetlu. 

Ukoliko ste svjesni nedostataka u svom radu ili vas je na njih upozorio vaš naređeni, nemojte ih ignorirati. Koristite svaku priliku za usavršavanjem svojih znanja i radnih vještina, ali posebnu pažnju posvetite i promjeni vaših obrazaca ponašanja i razmišljanja. Profesionalno ponašanje temelji se na vašem ozbiljnom i odgovornom pristupu poslu. Poslovne zadatke obavljajte točno i na vrijeme, držite se dogovorenih termina sastanaka te dolazite pripremljeni na iste. Poradite na ljubaznoj komunikaciji s poslovnim suradnicima i kolegama, a uredske tračeve i spletke, zaobilazite u širokom luku. Svjesni napori ka kvalitetnijem i profesionalnijem obavljanju posla neće ostati neprimijećeni i sigurno će se pozitivno odraziti na vaš status kod poslodavca, što će u konačnici dati vjetar u leđa vašem samopouzdanju.

Neradnici koji ostaju na poslu

Neradnici su prisutni u svakom kolektivu, a činjenica je i da odlično opstaju u svim vremenima i režimima. Često imaju bolju reputaciju od savjesnih radnika, popularniji su u okruženju jer su uvijek opušteni i veseli, imaju vremena da popričaju  sa svima, a u razgovorima obavezno spomenu da puno rade. I ako nekad pomislite da će takvi dobiti ono što zaslužuju, brzo shvatite da će šefovi prije vama uručiti otkaz. 

Često su neradnici "zaštićeni" zbog slabijeg  zdravlja, obiteljskih problema, lošeg materijalnog stanja zbog kojeg moraju da rade dva posla, pa na radnom mjestu nisu dovoljno posvećeni radu. Suosjećanje  bi trebalo da postoji, ali loše je kada se zloupotrebljava. Pomažući kolegi u nevolji, to se često radi "preko leđa" vrijednih radnika, koji možda isto tako imaju probleme, a o tome ne pričaju ili im to ne remeti rad. Navikli su da šute i rade, dok drugi koriste svaku sitnicu da opravdaju izostanke i  nerad.

Ponekad se šefovi ne bave pojedincima, zanima ih samo finalni proizvod, pa malo tko zna da je za uspjeh zaslužan dio radnika, a ostali su praktički višak. Neradnike  baš briga, sačuvali su zdravlje i energiju. Savršeno im odgovara situacija u kojoj ih nadređeni ne angažiraju mnogo ili uopće.  Neka ih smatraju zabušantima, dovoljno im je to što dobiju plaću  kao da su se trudili i radili. A netko će sve to da odradi umjesto njih. To je poražavajuća poruka koja se šalje. Ispada da je bolje biti lijen, nesposoban i neodgovoran, što na duge staze nije dobro ni za jedno društvo i državu. Sigurno je da zbog toga svi ispaštamo. Vrijeme je da se takva slika promijeni, da se rad prizna i poštuje, a nerad osudi.