Dodatne korisne informacije

Ogovaranje na poslu, ima li mjesta emocijama na poslu, koje su teme zabranjene, kako riješiti problem na poslu

Autor: netinfo.hr
Datum: 11.05.2018

Ogovaranje na poslu

Često puta možemo čuti kako netko drugi ogovara kolege ili ste možda i vi u nekim situacijama radili isto. Teško je ponekad ne ogovarati, pogotovo ako se radi o nekim tračevima za koje se može reći da se moraju ispričati. Pripazite samo u što se upuštate jer vam se ogovaranje itekako može obiti o glavu.

Neki tračaju kako bi svoje frustracije iznijeli na taj način, te im često nedostaje i samopouzdanja, drugi jednostavno vole pričati o drugima te iznositi neke stvari drugima iza leđa, ali sve se može saznati. Ako netko sazna što ste o njemu ili njoj pričali može doći do neugodnih situacija, pogotovo ako se radi o nadređenima. Pokušajte to izbjegavati, ako vam netko počne pričati o nekome tada jednostavno nemojte komentirati ili jednostavno recite da vas takve stvari ne zanimaju. Također, tračevi putem maila, poruka nikako nemojte slati jer to sve ostaje dokumentirano i nikada ne znate gdje bi dalje to moglo završiti. U svakom slučaju je ogovaranje bolje izbjegavati.

Ima li mjesta emocijama na poslu

Možemo se naći s vremena na vrijeme u vrlo stresnim situacijama koje mogu dovesti do burnih reakcija. Neke reakcije mogu biti vikanje, strastveno svađanje, plač, te vidljiva uzrujanost. najčešće nam to nikako ne pomaže riješiti nastalu situaciju, a prikazujemo se kao nestabilna osoba, tj. osoba koja ne zna kontrolirati svoje emocije.

Naravno da je normalno da ćete se uzrujati radi nekih stvari, ali emocije poput svađanja i psovanja ili slično trebate izbaciti. Naučite kontrolirati takve emocije jer vas one ničemu ne vode. Pokušajte u tom ključnom trenutku smiriti sami sebe, udahnite i izdahnite par puta, izađite iz prostorije i nemojte se vraćati dok se ne smirite. Miran razgovor je uvijek učinkovitiji, a možete razgovarati o nekim problemima i sa svojim partnerom, obitelji ili prijateljima kako biste možda dobili savjet pa tek onda reagirali. Emocije ne kotrolirate radi drugih već radi sebe, nemojte sebi dopustiti da vas neki izbace iz takta, ali niti neke situacije na poslu.

Koje su teme zabranjene na poslu

Postoje neke teme koje nikako ne biste trebali spominjati na poslu. Naravno da je razgovor s kolegama normalan i trebate se družiti, ali ipak je bolje o nekim stvarima ne razgovarati. Sve ima svoje granice, pa ako ne želite biti čudak u uredu koji priča o svemu i svačemu tada pripazite što pričate. 

Nikako nemojte spominjati svoj privatan život, a pogotovo intimne probleme. U uredu vas svatko može čuti, ali to ionako nije prikladna tema za razgovor na poslu. Vaša intima je možda za vaše bliže prijatelje, ali ne i kolege s posla. Tračanje također izbacite, pogotovo tračenje drugih kolega ili čak šefa. Vaša plaća je vaša stvar, pa nemojte pričati o njoj niti se raspitivati o tuđim plaćama. Poslovni dogovor koji imate između sebe i šefova, nemojte spominjati kolegama, to su povjerljive stvari. Također se ne savjetuje da razgovarate o svojim dugovima, kreditima i slično. To je vaša privatna stvar, a druge vjerojatno zaista ne zanimaju vaše financije. Razgovor kolega trebao bi biti vezan uz posao ili neke površne teme, nikako one dublje o kojima pričamo na kavi sa prijateljima. 

Kako riješiti problem na poslu

Prijatelje i partnere biramo, a u poslovnom okruženju radimo s ljudima koji su nam na raspolaganju. Među njima ima onih jednostavnih, marljivih, iskrenih, koji dobro prihvaćaju kritiku, poštuju druge i njihov rad, vole raditi u timu, a ima i onih drugih – lijenih, zaokupljenih osobnim problemima, koji ne poštuju pravila i koji svaku primjedbu shvaćaju kao osobni napad. Probleme treba rješavati, a ne spremati ''pod tepih'', jer ono što niste riješili danas, već vam se sutra može obiti o glavu. To što ste neodgovornom kolegi progledali kroz prste, vjerojatno vam se neće vratiti kao njegova zahvalnost, već će vas i drugi puta ostaviti na cjedilu. Kada vam nakon nekog vremena pukne film, situacija će biti samo gora, jer ćete vjerojatno u bijesu reći ono što ne biste željeli. To, dakako, ne znači da morate cjepidlačiti oko svake sitnice, već da probleme treba rješavati dok su vrući.

Ako imate problem s nekim na poslu, to ne moraju znati baš svi. Ne samo da je tračanje neprofesionalno, nego bi vam se ono moglo i obiti o glavu. Također, to može kod drugih ljudi i kolega stvoriti lošu sliku o vama, zbog čega bi im u budućnosti moglo biti neugodno raditi s vama, jer će opravdano misliti kako je to jedino što mogu očekivati od vas. Ako zaista trebate oduška, tračajte s partnerom ili prijateljicama. Baš nikada ne biste trebali doći u nečiji ured te na njega svaliti baš svu krivicu. Prepoznajte svoju ulogu u sukobu te se naučite ispričati, ako je to potrebno. Čak i ako mislite da je to isključivo krivnja vašeg kolege, i dalje izbjegavajte fraze, kojima ćete mu to jasno dati do znanja, zbog čega će se on osjećati napadnuto, te vrlo vjerojatno krivo reagirati. Pokušajte s "osjećam da..." ili "primijetio sam..." te nastavite u što pomirljivijem tonu, koliko god ste ljuti, jer s tom osobom ćete i dalje morati raditi.