Informacije

Kolika je bila inflacija u ožujku?

Autor: Netinfo.hr
Datum: 08.04.2024
Godišnja stopa harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena ukupne inflacije u ožujku se povećala na 4,9 posto, dok je protekla dva mjeseca iznosila 4,8 posto. Blago ubrzavanje ukupne inflacije rezultat je povećanja godišnje stope rasta cijena usluga uslijed jačih tekućih pritisaka u uslužnom sektoru te povećanja godišnje stope rasta energije pod utjecajem mjesečnog poskupljenja naftnih derivata. Inflacija cijena industrijskih proizvoda zadržala se na razini od 2,3 posto.
Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, povećala se s 5,3 posto na 5,4 posto. U ožujku se inflacija cijena hrane smanjila na 5 posto s prijašnjih 5,5 posto.
Inflacija u Hrvatskoj
Inflacija mjerena nacionalnim indeksom potrošačkih cijena u ožujku se zadržala na razini od 4,1 posto. Ukupna inflacija u europodručju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena se usporila s 2,6 posto na 2,4 posto. Temeljna inflacija u europodručju nastavila je usporavati te se s razine od 3,1 posto u veljači spustila na 2,9 posto u ožujku.