Informacije

Aktualnosti koje su obilježile tjedan

Autor: Netinfo.hr
Datum: 05.04.2024
Ovog tjedna započelo je istraživanje u kojem sudjeluje više od 12 tisuća kućanstva. Od travnja do lipnja provodi se Anketa o dohotku stanovništva. To je redovito godišnje istraživanje kojim se prikupljaju podaci o primanjima, dohotku, uvjetima stanovanja i životnom standardu stanovništva. Istraživanje se provodi na temelju Zakona o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), koji jamči povjerljivost i anonimnost prikupljenih podataka, što znači da će se svi prikupljeni podaci koristiti isključivo u zbirnom obliku za svrhe službene statistike te da iz njih neće biti moguće prepoznati pojedino kućanstvo ili osobu koja je sudjelovala u istraživanju.
Također, u tijeku je i provedba istraživanja Turističke aktivnosti stanovništva Republike Hrvatske. Istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske provodit će se tijekom travnja, na uzorku od 5 tisuća kućanstava. Riječ je o istraživanju koje se provodi tromjesečno i kojim se prikupljaju podaci o privatnim i poslovnim putovanjima stanovništva Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu izvan uobičajene sredine.
15. obljetnica članstva u NATO savezu
Hrvatska je članica NATO saveza proteklih 15 godina. Kao članica osnažila je svoj međunarodni položaj u sigurnosnom, političkom, gospodarskom i geopolitičkom smislu. Ove godine NATO obilježava 75 godina svog postojanja, a ovogodišnja dvostruka obljetnica predstavlja važan trenutak, kako za Hrvatsku, tako i za NATO u cjelini. Obljetnica hrvatskoga članstva potvrda je nastavka snažne hrvatske prisutnosti unutar euroatlantskih sigurnosnih struktura, dok je obilježavanje NATO-ove 75. godišnjice prilika za promišljanje o povijesti i postignućima Saveza, ali i trenutnim sigurnosnim izazovima te onim budućim. Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju politika i sustavu kolektivnog odlučivanja NATO-a, čije jednoglasne odluke odražavaju i hrvatska nacionalna stajališta, prioritete i interese.