Korisne informacije

  Koji su najmanje plaćeni, a koji najstresniji poslovi, od volontiranja do stalnog zaposlenja, kako pronaći sezonski posao u Hrvatskoj, zašto ne možete do promaknuća te što traže hrvatski poslodavci

  • netinfo.hr
  • 20. lipnja, 2018

Koji su najmanje plaćeni poslovi

Najmanje plaćeni poslovi su definitivno oni u poljoprivredi, a slijede ih trgovci, frizeri, krojači, radnici u proizvodnji odjeće, prerađivačkoj industriji, kuhari u restoranima brze hrane, frizeri, čistači, te operateri u kladionicama. Najmanju plaću imat će zaštitari,  a poslije njega idu blagajnici i čistači. Oni u prosjeku zarade do 3000 kn mjesečno. Poslije njih su trgovci i frizeri.

Plaća također ovisi i o županiji, tj. mjesto u kojem žive. Tako će npr. konobaru u Zagrebu biti plaća za 12% veća od konobara koji živi u Slavonskom brodu. Najniže plaće su u Vukovarsko.srijemskoj županiji, te u Brodsko-posavskoj, a najviše plaće su u glavnom gradu Zagreba, za čak 14%. Radnici koji rade na održavanju zgrada, čistoće grada i slično će zaraditi mjesečno plaću do 3100 kn, a nerijetko će imati i minimalnu plaću.

Koji su poslovi najstresniji

Postoje poslovi koji su više stresniji od nekih drugih, te nam čak mogu dovesti i neke bolesti zbog nakupljenog stresa. Nažalost to je tako, ali se ljudi ne prestaju baviti tim poslovima jer vole to što rade, pomažu drugima usprkos što to njima samima može naštetiti. 

Neki od najstresnijih zanimanja su policajci, piloti, vatrogasci, liječnici, tehničari prve pomoći, profesionalni vojnici, fotoreporteri, direktori tvrtke, menadžeri u oglašavanju, arhitekti. Ova zanimanja zahtjevaju dosta žrtve, ali i veliku odgovornost za tuđi život. Tako piloti odgovaraju za brojne živote svaki puta kada idu upravljati avionom. Vatrogasci će sami sebe staviti u životnu opasnost kako bi ugasili požar i spasili nekome život, ali se dogodi i veliko žaljenje i grižnja savjesti ukoliko nekoga ne spase, kao i u slučaju doktora. Vrlo je teško ponekad raditi te poslove, a i u slobodno vrijeme je teško ne razmišljati o nekim stvarima koje idu uz posao. Tako su to neki od najstresnijih poslova, a za neke se i ne treba puno pričati o tome koliko žrtve i predanosti treba kako bi se oni obavljali.

Od volontiranja do stalnog zaposlenja

Dosta mladih već kroz školovanje počinje volontirati. Možda već u srednjoj školi, ali većina  kada krene na fukultet. Volontiranje može biti iz potrebe da daju nešto drugima, pomognu ili da steknu iskustvo u nekoj većoj firmi. Za volontiranje ne dobiju nikakvu plaću jer se ta vrsta posla ne plaća, ali time se dobije iskustvo, zadovoljstvo a sve ovisi o čemu se radi.

Tokom fakulteta je dobro potražiti neku vrstu volontiranja. Ako studirate socijalni rad mogli biste volontirati u nekim centrima za djecu i slično. Na taj način ćete uz studiranje steći i praksu, a možda kasnije doći i do zaposlenja. lakše će vam biti zaposliti se ako imate iskustva, a ako volontirate u nekoj firmi, možda vam nakon fakulteta ponude i posao. Bez obzira hoćete li ostati negdje raditi ili ne, volontiranje je jedna vrsta prakse koja vam itekako dobro dođe, a obavezno ju morate uvrstiti u svoj životopis.

Kako pronaći sezonski posao u Hrvatskoj

Tokom ljeta se u Hrvatskoj smanjuje nezaposlenost za čak 7% i to upravo radi sezonskih poslova. Sezonski poslovi su dosta traženi, te se najviše traže oni u ugostiteljstvu kao što su konobari, kuhari, sobarice, prodavači na štandovima i u suvenirnicama, zatim bukeri za izlete te razni drugi poslovi koji se rade u ljetnim mjesecima. 

Želite li raditi sezonski posao tada se trebate prijaviti u Zavodu za zapošljavanje. Tamo možete dobiti informacije tko zapošljava i gdje, a i preko Zavoda možete osigurati smještaj. ispunjavate prijavnicu te u nju navodite znanja i vještine, a prijavljujete se već početkom godine. Pokušajte doznati neke stvari o budućim poslodavcima, tuđa iskustva kako se ne bi doveli u neugodne situacije onda kada već stignete na odredište. Uvjerite se da taj poslodavac redovito isplaćuje plaću, da je dobar poslodavac, doznajte koja su točno vaša zaduženja, tj. opis posla, te radno vrijeme kako kasnije ne bi bilo zabune. Ako vam je to prvi sezonski posao tada je normalno da postoji neki određeni strah jer idete u drugi grad gdje ćete raditi za potpuno nepoznate ljude. Ne dajte da vas taj strah spriječi u tome ako imate jaku želju otići i zaraditi nešto preko ljeta.

Zašto ne možete do promaknuća

Toliko biste željeli napredovati, te doći do promaknuća, ali vam to nikako ne uspijeva. Možda postoje neki razlozi zbog kojih ne možete postići uspjeh, a da toga niste niti svjesni. Možda ste baš vi taj uzrok, vaše ponašanje, te nedostatak volje ili nečega drugoga.

Razmislite malo što radite krivo. Dosta je faktora koje biste trebali zadovoljiti kako biste došli do promaknuća. Vrlo je bitno da da ako imate volju za promaknućem da to i pokažete. Nemojte samo slijepo izvršavati zadatke, bacite se i na neke druge stvari, te riješite nešto što nije bio vaš zadatak, pokažite da želite raditi i da se trudite. Često neslaganje s kolegama nije put do uspjeha, morate prihvatiti činjenicu da su svi različiti i da ne možete tjerati samo svoje mišljenje. Radite kao timski igrač, budite vođa, a ne osoba koja će samo slijediti druge. Ako se često žalite onda ni ne možete napredovati jer sami sebi stvarate lošu energiju, a drugi to itekako primijete, pogotovo vaši šefovi. Nitko ne želi promaknuti osobu koja je nezadovoljna i nesretna na poslu. Ako ne kažete svoje ideje i ne preuzmete inicijativu, kako će itko od vaših nadređenih vidjeti vaše potencijale i talente. Nemojte se držati u nekom kutku, izađite i borite se za sebe. Želite učiti i to trebate pokazati. Usavršavanje znači da želite napredovati i želite učiti nove stvari, a ako do sada niste ni izrazili želju za novim stvarima, niste niti u mogućnosti ih ni naučiti.

Što traže hrvatski poslodavci

Tražite posao i poslali ste životopise na sve strane, u razne firme i čekate pozive. Možda ste bili već na par razgovora, ali ipak niste dobili posao. Znate što želite radite i pokušavate se uvije prikazati u najboljem svjetlu kako biste dobili posao ali vam to ne plazi za rukom. Morate znati da postoje neke određene stvari koje poslodavci traže u budućem potencijalnom zaposleniku, te će to tražiti kod svakoga koga pozovu na razgovor za posao.

Možda o tome niste razmišljali do sada, ali poslodavci će kod vas tražiti neke određene vještine koje žele imati u svom timu. Ako ih nemate tada vjerojatno nećete dobiti posao, a one najvažnije mogu se uočiti na samom razgovoru. Komunikacijske vještine su svakako vještine koje poslodavac želi, a to će uočiti kod vas na samom razgovoru. Tehničke vještine su također bitne, morate se znati služiti kompjuterom i to ne samo osnovim već bi trebali imati napredno znanje na tom području. Timski rad, organiziranost, predanost tvrtki, te mogućnost rada i prekovremeno te preko vikenda kada je to potrebno. To su sve neke osnovne stvari koje će poslodavac od vas tražiti, a i za koje će vas pitati na razgovoru za posao. Vaš je posao usvojiti te sve navike, a pogotovo naučiti i više o tvrtki nego samo osnovne informacije prije nego sjednete ispred poslodavca i započnete razgovor za posao.

PREDAJ ZAHTJEV