Kako zaštiti patent, kupiti ili unajmiti stan, podstanarstvo - jeftinije od kupnje stana, kada vam se plaća dopust, a kada ne, studirati i raditi moguće je te kako platiti catering za neku proslavu

  • netinfo.hr
  • 20. lipnja, 2018

Kako zaštiti patent

Patent je isključivo pravo za izum koji nudi neko novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent predstavlja vlasništvo nad izumima koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu. Vlasnik patenta ima isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićenog patentom. Postupak prijavljivanja patenta te kasnijeg iskorištavanja izuzetno je složen s tehničkog, pravnog i poslovnog aspekta. Uz to, radi se o dugotrajnom postupku koji zahtjeva određena financijska sredstva.

Patenti se u Republici Hrvatskoj prijavljuju u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Postupak za priznanje patenata s učinkom na području Republike Hrvatske moguće je voditi i putem Europskog patentnog ureda. Prije same prijave, izvršite sve potrebne provjere vašeg izuma kako bi izbjegli gubitak vremena i novaca na postupak patentiranja izuma koji se već negdje proizvodi, nije nov ili ga uopće nije moguće zaštiti patentom. Postupak za priznanje patenta provodi se u nekoliko faza u kojima se ispituju pojedini elementi prijave. Prijavitelj ima pravo pratiti cjelokupni postupak. Postupak završava donošenjem rešenja o priznanjupatenta ili odbijanju prijave patenta. Priznati patent vrijedi 20 godina od datuma podnošenje prijave patenta, s time da je nositelj patenta dužan plaćati odgovarajući godišnji iznos naknade.

Kupiti ili unajmiti stan

Svatko želi imati svoj krov nad glavom, bio to stan koji smo kupili ili iznajmljeni stan. Punoljetni ste, imate posao i želite svoja četiri zida. To je sasvim normalno, ali i dobro za vas i za vaše roditelje. Što se prije osamostalite to će biti bolje za vas. Možda imate financijsku potporu od svojih roditelja ili nešto ušteđevine, ali ni sami znate što biste sada, kupili stan ili ga ipak unajmili. 

Najčešći razlog zbog kojeg odustajemo od kupnje stana je vrlo očit, manjak novca. Danas je vrlo teško dignuti kredit za stan, pogotovo ako ga želite kupiti sami. Jeftinije je vjerojatno unajmiti stan, manja je rata što se tiče stanarine, tu plaćate još režije i hranu, a sve popravke oko stana treba plaćati vlasnik stana. Kod dizanja kredita ćete vjerojatno kasnije imati puno veću ratu, a uz osnovne troškove tu idu svi troškovi opremanja, održavanja stana i razni porpavci. Naravno, uvijek je bolje ipak imati svoja četiri zida pa plaćati mjesečno malo veću ratu kredita, ali sve ovisi o tome koje su nam mogućnosti.

Podstanarstvo - jeftinije od kupnje stana

Netko bi se s ovime složio, a netko ne. Naravno, uvijek postoji prednosti i mane podstanarstva kao i kupljenog stana. Koliko god da kupnja nekretnine može biti skupa ipak se nalazimo u svoja četiri zida. Udobnost vlastitog doma daleko je udobnija od nekretnine koju smo unajmili. Sada se samo postavlja pitanje što je jeftinije, biti podstanar ili kupiti stan.

Svi bi se složili da je kupiti stan daleko skuplje. Za kupnju nekretnine nemamo često drugu opciju nego dignuti kredit. Taj kredit otplaćujemo u većim ratama i to na dosta godina. Biti podstanar je jeftinije jer plaćamo manju stanarinu i režije, ali nemamo nikakvih troškova što se tiče samoga stana. Sve popravke u stanu dužan je platiti vlasnik stana, a ako nam je stan možda preskup lako odselimo u neki jeftiniji. Dugoročno nas svakako jeftinije izađe podstanarstvo jer kada zbrojimo kredit, kamate na kredit, popravke o vlastitom trošku u stanu tada je to poprilična svota. U drugu ruku, biti vlasnik vlastitog stana daleko je veće zadovoljsvto. Plaćamo možda veći kredit i snosimo sve troškove sami, ali smo ipak u svoja četiri zida. Kupnja stana nam pruža veće zadovoljstvo i sigurniji dom od onoga kojeg smo unajmili.

Kada vam se plaća dopust, a kada ne

Mnogi zaposlenici ne razumiju razliku između godišnjeg odmora i plaćenog dopusta. Oboje je regulirano Zakonom o radu, s time da je godišnji odmor pravo svakog zaposlenika na razonodu i odmor, dok se plaćeni dopust koristi isključivo u određenim životnim situacijama kao što su sklapanje braka, porod supruge, bolest ili smrt užeg člana obitelji. Zakon o radu propisuje da radnik tijekom kalendarske godine ima pravo na ukupno 7 radnih dana plaćenog dopusta.

Međutim, pravilnikom o radu, kolektivnom ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti i veći broj dana plaćenog dopusta ili točno utvrditi u kojim situacijama radniku pripada pravo na koji broj dana. Dakle, dani plaćenog dopusta ne ubrajaju se u trajanje godišnjeg odmora. Razdoblja plaćenog dopusta smatraju se vremenom provedenim na radu. Uz ova dva oblika oslobođenja od rada, radnik može od svog poslodavca zahtijevati i neplaćeni dopust. Poslodavac može i ne mora radniku odobriti takav zahtjev. Za vrijeme korištenja prava na neplaćeni dopust, radniku se ne prekida radni odnos, međutim, sva prava i obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom miruju. Budući da za vrijeme neplaćenog dopusta radniku ne prestaje radni odnos kod poslodavca, radnik u tom razdoblju ne može skapati ugovor o radu kod drugog poslodavca.

Studirati i raditi - moguće je

Dosta studenata muči se s nedostatkom novca. Treba pokriti sve troškove studiranja, možda čak i stanarinu, režije i hranu. Naravno, roditelji su tu da pomognu, ali ponekad ne mogu pomoći dovoljno. Studiranje je naporno i kako biste sve ispite dali na vrijeme trebate se potpuno posvetiti tome. Teško je ponekad naći slobodnog vremena, ali je sve stvar dobre organizacije. 

Kako biste došli do dodatnog novca tada biste se mogli i zaposliti. Nije toliko teško naći neki studentski posao jer ih ima dosta. Studiranje i rad je vrlo moguće izvesti. Organizirajte si tjedan, dane pa i sate. Znate raspored predavanja, a trebate organizirati i vrijeme učenja. Ostalo što vam ostane trebate podijeliti na posao i na druženje. Postoje studentski poslovi koje možete raditi par sati na dan ili možda vikendom. Tako ćete imati vremena za sve pa i zaraditi za neke svoje dodatne troškove.

Kako platiti catering za neku proslavu

Uskoro trebate proslaviti rođendan, svoj, od djeteta, supruga ili supruge. Željeli biste to proslaviti kako treba, ali nemate baš financijsku mogućnost. Često se surećemo s takvim problemima i kada nam najviše treba novac onda ga nemamo. Nije možda toliko bitno pripremiti veliku zabavu, ali biste ipak htjeli napraviti nešto posebno za svoje voljene.

Ne morate se brinuti oko financija, možete prirediti pravu malu proslavu. Uzmite catering, to će vam biti najjednostavnije. Ne morate brinuti oko kuhanja, pećenja kolača i slično. Naručite hranu koja vam se dostavlja na adresu koju navedete. Catering ćete platiti pozajmicom koju ćete uzeti putem interneta potpuno sigurno. Kasnije ćete to vraćati u ratama. Jednostavnije od ovoga stvarno ne može, a vi ćete svoje najdraže na odličan način iznenaditi i razveseliti.

PREDAJ ZAHTJEV