Kako uštedjeti na vjenčanju, koliko novaca pokloniti na vjenčanju, što se može pokloniti kao vjenčani poklon

  • netinfo.hr
  • 14. svibnja, 2018

Kako uštedjeti na vjenčanju

Zaručili ste se i sada kreće ono veliko planiranje najljepšeg dana u vašem životu. To planiranje može biti dosta stresno, a na kraju svega i dosta skupo. Ne dajte se uvući u neke zamke, dobro razmislite što želite i uzmite si dovoljno vremena za planiranje i osmišljavanje cijeloga dana i noći. 

U današnje vrijeme sala za svadbe mora se rezervirati i godinu dana unaprijed, ako ne i prije. Pogledajte više sala, cijene menija i što je sve uključeno u cijenu. Neke sale i restorani nude u cijeni i navlake za stolice, dekoracije, tortu i kolače pa razmislite o tim opcijama. Na taj način ćete sigurno uštediti nego da tražite posebno cvječarnice i slastičarne. Razmislite i o tome da vaš dan bude u petak ili neki drugi dan jer tada restorani i sale imaju niže cijene i nude popuste za razliku od uobičajenog dana, subote. 

Pozivnice, zahvalnice, reveri i slično sve možete napraviti sami. Osmislite što biste htjeli i krenite u izradu. Angažirajte prijateljice i obitelj da vam pomognu, to će biti odlična zabava ali i velika ušteda. Ovdje također pripadaju i dekoracije za stolove, jednostavna dekoracija biti će sasvim dovoljna. 

Kod odabira vjenčanice odlučite se možda za šivanje, to bi vam možda bilo jeftinije. Uz vjenčanicu salon vjenčanica u cijenu računa i veo, jastuk za prstenje i ostale dodatke pa se obavezno raspitajte o tome kako ne biste to sve morali kupovati. Kupujte cipele na sniženju, ukoliko imate dosta vremena dočekat ćete sigurno jednu rasprodaju, isto vrijedi i za mladoženju.

Glazba na svadbi je dosta skupa pa se mladenci odlučuju za dj-a koji je sve popularniji, ali su takve svadbe i sve popularnije. Goste naručite direktno u crkvu, izbjeći ćete troškove hrane i pića kod kuće mladenke i mladoženje. Uzmite si vremena za planiranje, te obavezno pogledajte više dućana, proizvođača i usporedite cijene.

Koliko novaca pokloniti za vjenčanje

Pozvani ste na vjenčanje i sada kreću pripreme. Što ćete obući, kakvu frizuru napraviti, za muškarce je to doista jednostavno dok za žene ipak treba malo više planiranja. Osim svega toga, treba odrediti iznos novca koji će se dati kao poklon. Naravno, nema pisanog pravila da se mora novac pokloniti, to može biti nešto sasvim drugo i to klasičan poklon zamotan u ukrasni papir sa čestitkom. 

Iako je prošlo ono vrijeme kada su se darivali servisi za jelo, čaše, šalice, ni danas to nije posve isključeno, ali je danas jednostavnije dati novce. Mladenci sami znaju što im najviše treba i što im se sviđa. Nepisano je pravilo da se daje onoliko novaca koliko košta cijena stolice u restoranu i da je to najniže što se može dati. Iznad toga je svakome prema financijskoj mogućnosti. Koliko možete dati, toliko i date i s time se nemojte previše opterećivati. Mladenci vas zovu kako biste se veselili s njima, a ne radi novaca. Naravno, za obitelj je to ipak malo drugačije, oni će vjerojatno dati i više jer su se vjerojatno za to pripremali, ali i zato jer tako sami žele.

Što pokloniti za vjenčani poklon

Vjenčanja su uvijek nekako bila izazov za poklone. Često se događa i da mladenci prime više istih poklona pa se zna naći više istih setova za jelo, čaše, šalice i slično. U današnje vrijeme nekako je potala tradicija da se mladencima dariva koverta s novcima što je u jednu ruku dobro jer će mladenci kupiti sebi što im je potrebno, a novac je itekako potreban za početak bračnog života.

Ukoliko ste odlučili dati poklon mladencima nećete pogriješiti, ali pokušajte neka taj poklon bude nešto malo drugačiji od običnih, standardnih poklona. Probajte sa umjetninama, slikama i slično. Tako nešto zasigurno mladenci neće dobiti duplo. Kazališne pretplate su također jako dobar poklon, poklon putovanje ili vikend za dvoje u nekim toplicama ili slično. Pokušajte dogovoriti da mladenci sami odaberu datume za takva putovanja. Uvijek možete pitati mladence što bi im trebalo pa u dogovoru s njima kupite određeni poklon. U krajnjem slučaju, poklonite im kovertu s nešto novaca koji će im jako dobro doći.