Kako naučiti djecu da upravljaju novcem, djeca i financije, vrijeme s obitelji bez puno novaca, kupovina novih stvari ili kraća putovanja

  • netinfo.hr
  • 14. svibnja, 2018

Kako naučiti djecu da upravljaju novcem

Vrlo je važno naučiti upravljati novcem, znati neke osnove jer si time olakšavamo život i nije nam stresno kada spominjemo kućni budžet i potrošnju. Svi znamo da je za dijete najbolji primjer roditelj pa u to ulazi i tema novac. Što prije dijete naući kako rukovati novcem biti će mu bolje u budućnosti.

Naučite svoje dijete nekim osnovama, da novac ne dolazi sam od sebe te da ga se mora zaraditi a time i raditi. Naučite ih strpljivosti, ako žele nešto posebno za sebe da prvo moraju za to uštedjeti. Kada idete u kupovini, naučite ih da ne mogu dobiti sve što vide i da se to ne može kupiti sada, te da ste došli kupiti samo ono osnovno. Ne samo da će vaše dijete naučiti neke stvari o financijama već će i graditi neki svoj karakter za budućnost. Naučite ga cijeniti rad i novac, uključite ga u neke razgovore o kućnom budžetu kako bi već na taj način učilo kako raspoređivati novac. Neka dijete štedi svoj novac, pa kada kupi s tim novcem nešto što je jako željelo to će ga naučiti koliko znači biti strpljiv i štedjeti. 

Djeca i financije

Postoje razni savjeti kako djecu učiti o financijama. Zasigurno je najbolje krenuti što prije. Djeca će početi dobivati novac za rođendane, blagdane i slično te ih treba učiti kako raspolagati s novcem. Sigurno ćete i kao roditelji početi davati neki oblik džeparca djeci pa je dobro učiti ih kako pametno raspolagati s novcem.

Djecu možete učiti da zarade za svoj džeparac obavljajući neke kućne zadatke poput pospremanja sobe, igračaka, pa i obavljanja zadaće i učenja. Možete ih nagraditi za dobre ocjene i dobro ponašanje. Tako će djeca učiti o ponašanju, kulturi, obavljati svoje zadatke, a i kako zaraditi za svoj novac. Na taj način ih pripremate za budućnost, za buduće pametno raspolaganje financijama i da se trebaju potruditi kako bi zaradili. Nema ništa loše u tome, a vi ćete kao roditelji biti ponosni na svoju djecu kada će i sami kasnije htjeti zaraditi, potražiti neki sezonski posao dok su tinejdžeri i slično. Sama djeca će kroz odrastanje naučiti vrijednost rada ali i vrijednost novca.

Vrijeme s obitelji bez puno novca

Želite provesti vrijeme s obitelji, ali ponekad nemate vremena. Užurbani život, posao, obaveze vam ne dopuštaju da budete s obitelji tada kada želite. Morate se jednostavno organizirati, naći vremena za svoju obitelj, a bez organizacije nećete puno uspjeti. Rasporedite sve obaveze tokom tjedna kako biste imali barem jedno slobodno popodne ili slobodan vikend.

Puno toga možete raditi sa svojom obitelji a da niste doma i da to nije skupo. Dosta stvari je i besplatno, poput vožnje biciklima, piknik u parku gdje nosite hranu od kuće, svoje društvene igre i slično. Posjet možda nekom novom parku ili slično. Napravite neku tradiciju, svaki mjesec otiđite na neko drugo mjesto, stvarajte uspomene i družite se.

Kupovina novih stvari ili kraća putovanja

Različiti ljudi, različite osobine i naravno različite želje i navike. Netko će jedva dočekati ostati u toplini svoga doma i opuštati se s najdražima, dok će netko tražiti neku destinaciju za putovanje ili slično. Bitno je da si s vremena na vrijeme priuštimo neke stvari samo za sebe, a isto tako, to nešto ne mora biti ništa skupo.

Ne moramo trošiti puno novca kako bismo si priuštili neke male užitke. Kupovina možda novih stvari može nam popraviti raspoloženje ili možda neko kraće putovanje. To može biti odmor za vikend u nekim toplicama, drugom gradu i slično. Sada ima pregršt web stranica na kojima možete naći razne povoljne ponude za takva putovanja. Ukoliko niste za putovanja, obavezno počastite na neki drugi način. 

PREDAJ ZAHTJEV