Godišnji odmor

  • netinfo.hr
  • 14. lipnja, 2018

Kako preživjeti povratak na posao nakon godišnjeg odmora

Jedva ste dočekali godišnji odmor. Ta dva tjedna ili koliko imate godišnjeg uvijek je premalo. Odmor nam svima treba od posla, od svakodnevnog užurbanog života. Trebamo vrijeme kroz godinu da se opustimo i da zaboravimo na sve probleme. Tada obično idemo na neka putovanja, more, možda na skijanje ako je zimski odmor i slično. Taj godišnji odmor prebrzo prođe i već se vraćamo na posao i u rutinu.

Teško je prve dane nakon godišnjeg ići na posao. Naravno, već smo se navikli da duže spavamo, da nemamo brigu oko radnog vremena i obaveza na poslu. Sada se opet vraćamo tim brigama i trebamo se nekako opet lagano vratiti u tu rutinu. Pokušajte prvo razmišljati pozitivnije, nemojte kukati kako opet idete na posao, već stvorite neke navike na poslu koje će vam pomoći da vam vrijeme brže prođe na poslu i u što boljem raspoloženju. Radite malo češće stanke od par minuta. Ustanite se od stola, prošećite, napravite kavu. Uzmite par minuta vremena i porazgovarajte neobavezno s kolegama. Pojedite užinu. Stvorite neki ritam i ubrzo će vam povratak na posao biti lakši nakon godišnjeg odmora.

Kako si priuštiti godišnji odmor bez stresa

Svatko si želi odmor bez stresa. Otići na godišnji odmor nakon mjeseci rada je neprocjenjivo. Svi se tome vesele, ali se može dogoditi da odemo na godišnji odmor pod stresom kojeg se teško riješiti.Uvijek možemo naći rješenje za bilo što pa tako se možemo riješiti stresa te otići na zasluženi odmor mirni i staloženi.

Ako ste pod stresom zbog novca, ne znate kako ćete si priuštiti godišnji ili će vam nedostajati nešto novca, pomognite si internet pozajmicom. Vrlo lako i sigurno. Stres koji ide od posla također se može riješiti, ostavite to jednostavno na poslu. Opustite se, u par tjedana vašeg godišnjeg neće se ništa znatno promijeniti, ima i drugih ljudi koji rade isti posao. Stres koji držite u sebi šteti vama i vašim najdražima, nemojte na godišnjem odmoru biti nervozni, već samo opušteni. Promijenite način razmišljanja, odbacite svu negativnu energiju i usredotočite se samo na uživanje i odmor.

Unaprijed planirajte godišnji odmor

Zaboravite na stres prilikom planiranja godišnjeg odmora. Najveći uzrok stresa u tom periodu je planiranje u zadnji čas. Planirate li godišnji odmor u zadnji čas tada vas mogu mučiti visoke cijene smještaja, hoteli, apartmani, te smanjene mogućnosti. Tada nastupa stres i planiranje godišnjeg odmora pretvara se u noćnu moru.

Ne mora biti tako, na vama je odluka hoćete li to promijeniti ili ne. Želite li izbjeći taj nepotreban stres pred godišnji odmor tada morate promijeniti planove planiranja godišnjeg odmora. Za početak počnite štedjeti, stavljate svaki mjesec na stranu nešto novca za godišnji odmor. Ako treba, počnite štedjeti već nakon Nove godine. Također možete i već tada početi pregledavati ponude, vidjeti što se nudi, kakve su cijene te izračunati koliko će vas to na kraju koštati. Često se isplati i dosta unaprijed rezervirati termine jer su ponekad dosta jeftiniji, a zasigurno se jeftiniji ako ih rezervirate i malo izvan sezone. Uz dobro planiranje možda uspijete otići i negdje izvan države i posjetiti državu i grad koju ste oduvijek željeli posjetiti.

Kako povećati budžet za godišnji odmor

Planirajte svoj godišnji odmor unaprijed. Na taj način ćete imati manje stresa kada će se bližiti dani kada ćete ići na svoj zasluženi odmor. Često nam se dogodi da nam nedostaje novca u budžetu za godišnji odmor. Može biti da nismo uspjeli nešto uštedjeti ili smo planirali u zadnji čas. Kako god bilo, godišnji bi trebao biti opuštajući, bez stresa i bez briga oko novca. 

Svakako možemo na vrijeme promijeniti svoju situaciju. Treba unaprijed početi planirati i kombinirati. Ako vam je svejedno kada idete, odaberite neki aranžman van sezone, tada će vam i cijene biti manje, a imati ćete veći budžet za trošenje. Krenite sa štednjom za godišnji što prije, svaki mjesec odvajajte od plaće određeni iznos koji ćete imati samo za to. Ako nemate nekih drugih opcija, uvijek možete uzeti internet pozajmicu i malo time podebljati budžet za pravi godišnji odmor. Krenite na vrijeme s planiranjem i štednjom, vidjet ćete koliko će to napraviti razliku kod povećanja budžeta u odnosu na prijašnje godine kada ste sve planirali u zadnji čas.

Godišnji odmor na kredit

Željeli biste otići na godišnji ali ne znate kako si ga priuštiti. Moguće je da niste bili na godišnjem izvan svoga grada već neko vrijeme i to sve zbog nedostatka novca. Pokušajte nešto drugo napraviti za novu godinu i novi godišnji odmor. Nemojte si dopustiti ne otići na zasluženi odmor na neko lijepo mjesto izvan svog grada.

Možda ste pokušali nešto uštedjeti za godišnji odmor i uspjelo vam je ali vam ipak nedostaje nešto novca. Ako niste razmišljali o malom kreditu za godišnji, mogli biste razmisliti sada. Putem interneta možete dignuti mali kredit u iznosu koji vam je potreban za godišnji odmor. Tako ćete imati zasluženi godišnji odmor, a kredit ćete kasnije lako vraćati u ratama. Kako biste se vratili na posao odmorni i puni snage tada morate otići iz grada, maknuti se od svakodnevice i opustiti na pravi način, a sada nemate izgovora.

Ne nosite svoj posao na godišnji odmor

Bliži vam se godišnji odmor i jedva čekate da krenete na put, na more ili neko putovanje koje ste planirali neko vrijeme. Godišnji odmor je vrijeme kada se opuštamo od posla i od svakodnevnih obaveza, te nam ta dva ili tri tjedna puno znače. Planiramo ih možda mjesecima unaprijed, pogotovo ako smo uplatili neko putovanje ili apartman na moru. 

Često odemo na taj dugo očekivani godišnji, ali se i dogodi da nosimo svoj posao sa sobom. To je potpuno pogrešno jer bi godišnji trebao biti bijeg od posla. Ne možemo se u potrpunosti odmoriti ukoliko nosimo svoj posao sa sobom, te se u tom slučaju ne možemo potpuno opustiti niti odmoriti. Nemojte nositi svoj posao na godišnji odmor jer se na taj način nećete riješiti stresa niti napuniti svoje baterije za nove poslovne prilike. Ostavite službeni mobitel kod kuće ili čak na poslu kako biste izbjegli pozive. Opustite se sa prijateljima ili obitelji u tim danima i godišnji provedite bez brige o poslu.

Što sa neiskorištenim godišnjim odmorom

Niste iskoristili godišnji odmor iz nekog razloga. Možda niste mogli iskoristiti te dane ili niste željeli, pa ste odgađali i nikako vam to nije odgovaralo. Koji god slučaj bio vama je poslodavac dužan nadoknaditi štetu ili isplatiti neiskorišteni godišnji odmor. Na taj način se zaposleniku nadoknađuju ti dani i nemogućnost odlaska na godišnji odmor.

Svatko ima pravo na određeni godišnji odmor, a ako ga ne iskoristi tada mu se to mora nadoknaditi. Tako postoje tri vrste štete, povreda prava osobnosti, šteta kojom se umanjuje nečija imovina i izmakla korist što znači da je zaposleniku spriječeno povećanje imovine time što nije mogao iskoristiti godišnji odmor. Poslodavac je dužan isplatiti neiskorišteni godišnji odmor zaposleniku koji je propisan Zakonom, ali nije određen točan iznos koji bi se trebao isplatiti pa o tome odlučuje sud ako do toga dođe ili se zaposlenik i poslodavac međusobno dogovaraju. Treba znati da se u roku tri godine treba poduzeti nešto jer nakon toga slučaj ide u zastaru te se više ništa ne može napraviti.