Dodatne korisne informacije

Kako otplatiti ovrhu, odblokirati račun, kako otvoriti zaštićeni račun, te koliko traje deblokiranje računa

Autor: netinfo.hr
Datum: 03.04.2018

Kako otplatiti ovrhu

Samo jedan račun koji ste zaboravili platiti ili jednostavno niste ga mogli platiti, može dovesti do ovrhe. Kada dođe do ovrhe tada je vaš račun blokiran i vi s njega ne možete dizati novac što može biti dosta neugodna situacija. Ukoliko ne znate o čemu se radi tada možemo otići u poslovnicu Fine gdje ćete saznati o čemu se točno radi.

Kada saznate o čemu se točno radi tada možete planirati otplatu ovrhe. Ovrhovoditelj neće skidati ovrhu s vašeg računa dok dug ne bude u potpunosti plaćen. Svi prihodi koji sjedaju na vaš račun mogu biti oduzeti zbog plaćanja tog duga. Ukoliko vaša plaća iznosi manje od prosjećne neto plaće tada će se uzimati iznos u visini od dvije trećine plaće dok se dug ne otplati. Također, možete dug otplatiti i sami. Ako ste u mogućnosti, uplatite iznos duga na svoj račun, tada će banka javiti Fini o priljevu novca, a Fina će prebaciti iznos na račun ovrhovoditelja. Također, iznos duga možete direktno uplatiti na račun ovrhovoditelja, te će vam se i u tom slučaju obustaviti ovrha. Postoji mogućnost da ovrhu otplatite u ratama u dogovoru s ovrhovoditeljom. Ako uspijete dogovoriti otplatu tada vam ovrhovoditelj može maknuti ovrhu s računa.

Kako odblokirati račun nakon ovrhe

Nakon što ste saznali sve o vašoj ovrhi na računu u poslovnici Fine, možete kontaktirati ovrhovoditelja te se dogovoriti o otplati duga odjedanput ili u više rata. Nakon toga ovrhovoditelj može povući ovrhu, a Fina će u tom slučaju odblokirati račun ako se radi o izvansudskoj ovrsi. 

Ukoliko se radi o tome da je i sud bio umiješan u blokiranje računa, tada ovrhovoditelj prvo obaviještava sud da želi maknuti ovrhu, a sud tada obustavlja ovrhu. Ukoliko ne želite poduzeti nikakve korake nego pustiti da se dug otplati, tada će Fina odblokirati račun čim se dug u cijelosti otplati. Također, ako stavite cijeli iznos duga na račun, tada banka javlja Fini o uplati novca na blokiran račun, Fina prebacuje iznos duga na račun ovrhovoditelja te odmah odblokira račun ovršenika. 

Zaštićeni dio plaće od ovrhe

Plaća vam i dalje sjeda na vaš račun, ali ne možete do nje jer je na vaš račun sjela ovrha. Ipak, postoji zaštićeni dio plaće koji se ipak ne može uzimati za otplaćivanje duga

Putem ovrhe može se uzimati do ⅓ primanja iz plaće dužnika, što znači da jedan dio plaće ipak ostaje. Neka primanja i naknade su ipak izuzeta od ovrhe i to zakonom. Tako se ne može uzeti novac od porodiljnih naknada, dar za djecu do 15. godine života i potpore za novorođenče, primanja socijalne skrbi, primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, primanja naknade zbog tjelesnog oštećenja, po osnovi privremene nezaposlenosti, stipendije, pomoć učenicima i studentima, primanja zbog priznanja i odličja, naknada za rad osuđenika, naknada za uzdržavanje djeteta, naknade zbog elementarnih nepogoda ili štete od katastrofe, te primanja doplatka za djecu.

Kako otvoriti zaštićeni račun

Blokadu provodi FINA, na način da daje bankama nalog da blokiraju sve dužnikove račune, sve do potpunog namirenja dugovanja.

Ovršni zakon popisuje izuzeća određenih vrsta primanja i naknada od ovrhe. To su uglavnom naknade iz socijalne skrbi, doplatak za djecu, naknada za vrijeme nezaposlenosti i dr., ali i određeni dio plaće, koji ovisi o tome da li vam je plaća manja ili veća od prosječne neto plaće u RH. Kako biste mogli raspolagati navedenim sredstvima, u prvoj najbližoj poslovnici FINA-e ispunite obrazac Obavijesti o primanjima, naknada i iznosima koji su izuzeti od ovrhe, o kojem će FINA potom obavijestiti vašu banku. Banka vam je dužna, bez naknade, otvoriti poseban, zaštićeni račun putem kojeg ćete moći raspolagati sredstvima izuzetim od ovrhe.

Koliko traje deblokiranje računa

Ukoliko imate nepodmirena dugovanja, možete očekivati ovrhu. Ovrhu nad novčanim sredstvima po svim vašim računima provodi FINA, kad zaprimi ovršni nalog. Dok se dug u potpunosti ne namiri, svi vaši računi su blokirani i sva sredstva koja sjedaju na račune idu izravno ovrhovoditelju.

Kako biste što prije deblokirali svoj račun na raspolaganju vam je nekoliko opcija. Ukoliko imate mogućnost podmiriti dug, to svakako učinite. To možete učiniti na način da na svoj račun uplatite potreban iznos dugovanja ili da se o otplati dogovorite izravno s ovrhovoditeljem. Kada dugovanje u potpunosti bude podmireno, FINA će deblokirati vaš račun.